NATO

Lajčak: Put Crne Gore u Alijansu niko više ne može usporiti

Ratifikacija pristupnih ugovora Crne Gore i NATO-a će ići bez smetnji. To je proces koji će trajati neko vrijeme, a mi u Slovačkoj se spremamo za tu ratifikaciju i prirodno je da budemo prvi - kazao je u razgovoru za Pobjedu slovački ministar spoljnih poslova Miroslav Lajčak.
Lajčak: Put Crne Gore u Alijansu niko više ne može usporiti
Portal AnalitikaIzvor

Slovački šef diplomatije, sa kojim je razgovor vođen na Mihneskoj bezbjednosnoj konferenciji, je istakao da je najvažnije da u Crnoj Gori nema unutrašnjih smetnji oko ulaska u Alijansu.

Komentarišući proces pregovora između Crne Gore i Alijanse, Lajčak naglašava da taj proces ima svoju dinamiku i da će trajati određeno vrijeme zbog ratifikacije u svim parlamentima zemalja članica, ali da ga ništa više ne može usporiti.

- Sada je najvažnije da u Crnoj Gori nema nikakvih smetnji da se proces integracije u NATO dovede do kraja. Učlanjenje u NATO je velika pobjeda Crne Gore, kruna integracionih procesa i veliki stimulans cijelom regionu koji dokazuje da se iskrena posvećenost reformama isplati - kazao je Miroslav Lajčak.

Oživjelo proširenje

Slovački šef diplomatije je naglasio da je prošlo puno vremena od zadnjeg proširenja i da je poziv Crnoj Gori veliko ohrabrenje za zemlje koje žele da postanu članice. Često se pominje u briselskim krugovima da je ulaskom Crne Gore vraćeno povjerenje u proces proširenja.

Ovom odlukom Alijansa je demonstrirala da je proces živ i time mobilizovala i druge zemlje. Ono što je veoma bitno je da je Crna Gora pokazala svojim ponašanjem da kao zemlja dijeli vrijednosti na kojima počivaju EU i NATO.

Svima u Alijansi i Evropskoj uniji je jasno ko je ko. Lako je biti prijatelj u dobrim vremenima, mnogo je teže da pokažete da ste istinski prijatelj i da donesete odluke u teškim vremenima, koje imaju negativne posljedice. To je Crna Gora pokazala jako i snažno i to vrijedi više od bilo kog tehničkog uslova. To članice Alijanse nijesu zaboravile.

Crna Gora zna šta treba da radi i najvažnije je da nastavi na putu reformi - rekao je Lajčak.

Podrška Slovačke

On je naglasio da sada svi cijene napore i trud Crne Gore. Slovačka će nastaviti snažno da podržava Crnu Goru na putu integracija kroz široki spektar konkretnih aktivnosti u Alijansi i EU i pomoć u reformama, posebno kada se radi o agendi obaveza u neposrednom periodu - poručio je Lajčak.

(Opširnije čitajte u današnjoj Pobjedi)

Foto: konzervativnyvyber.sk

Portal Analitika