Zanimljivosti

Neobičan život čovjeka sa dva imena

Lari Torn se prijavio kao redov u američku vojsku 1954, ali je iza sebe već imao bogato ratno, ali i kratkotrajno zatvorsko iskustvo kao zločinac koji se našao iza rešetaka, u vrijeme kada je još bio Finac po imenu Lauri Torni.
Neobičan život čovjeka sa dva imena
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Priču o Tornu objavio je sajt sofrep.com, koji uređuju bivši pripadnici američkih specijalnih jedinica i špijunskih službi, a u čijem tekstu je ovaj nekadašnji pripadnik elitnih Zelenih beretki prikazan kao prekaljeni borac protiv komunizma i Sovjeta.

Prema pisanju lista "Helsingin sanomat", Torn je rođen u Finskoj 1919, gdje je sa 19 godina krenuo u vojsku i kasnije se borio protiv snaga Sovjetskog saveza u Zimskom ratu 1939-1940. Brzo je stigao do čina kapetana i bio je na čelu skijaških odreda, koji su se protiv neprijatelja bukvalno borili na skijama.

Kada je 1942. skijom naletio na minu, teško je ranjen, ali se i dalje borio protiv Sovjeta u onome što Finci zovu Nastavljenim ratom. Za to je 1944. dobio Manerhajmov krst, najviše finsko ratno odlikovanje.

Kada su sovjetske trupe porazile finsku vojsku te godine, pristupio je njemačkim SS brigadama i prošao dodatnu trenažnu obuku u nacističkoj Njemačkoj. Kada su i nacisti poraženi, Torn se kao esesovski oficir predao britanskim vojnicima.

Uspio je da pobjegne iz britanskog logora za ratne zarobljenike u Finsku, gdje je uhapšen i osuđen na šest godina zatvora, zbog izdaje.

Odslužio je samo polovinu kazne pošto ga je predsjednik Finske pomilovao 1948.

Put ka učešću u vojsci SAD obezbijedile su mu dvije stvari: federalni zakon iz 1950. poznat kao Lodž-Filbinov ukaz koji je omogućio regrutovanje stranaca i stvaranje Specijalnih snaga, nove jedinice američke vojske. Po pomenutom zakonu svako ko bi odslužio najmanje pet godina u vojsci SAD imao je pravo na dobijanje američkog državljanstva.

Prije nego što je dejstvo zakona prestalo 1959, američkim Specijalnim snagama pristupilo je 200 istočnih Evropljana, uključujući i Torna. Njemu je državljanstvo sredio Vilijam "Divlji Bil" Donovan, šef Kancelarije za strateške usluge (OSS), preteče CIA, koji je je znao Tornovu prošlost i znao da Sovjeti žele da mu u Moskvi sude za ratne zločine.

Torn je uskoro postao instruktor u Zelenim beretkama, a kasnije i kapetan uoči Vijetnamskog rata.

Blic.rs 

Portal Analitika