Društvo

Mandić: Uzori su mi bili Ajnštajn i Njutn, ali i Tesla i Njegoš

Otkriće gravitacionih talasa nastalih sudarom dvije crne rupe u kosmosu, koje su nedavno oslušnuli instrumenti LIGO istraživačkog tima, odjeknulo je planetom i zatalasalo naučne krugove. U Crnoj Gori posebno se čula vijest daje u timu, čije se otkriće smatra svojevrsnom revolucijom u nauci, Vuk Mandić, naše gore list.
Mandić: Uzori su mi bili Ajnštajn i Njutn, ali i Tesla i Njegoš
Portal AnalitikaIzvor

Mladi naučnik je odrastao u nekadašnjem Titogradu, prije nego je nastavio školovanje u Americi i krenuo putem astrofizike.

U razgovoru za Pobjedu ističe da je od malena želio da se bavi naukom, interesovale su ga različite oblasti, ali je na kraju prelomila želja da pronikne u tajne fizike.

"Sigurno da sam uzimao za primjere velikane kao što su Ajnštajn i Njutn, ali i naše velikane kao što su Tesla i Njegoš. U to vrijeme nijesam znao u kom pravcu će ići moja naučna interesovanja, privlačile su me i druge oblasti, genetika npr. Kako sam više učio i saznavao o fizici, sve me je više interesovala: želio sam da razumijem bolje fundamentalne zakone prirode, zakone koji su u osnovi univerzuma i koji određuju kako se svi procesi u njemu odvijaju. Gravitacioni talasi su jedan bitan dio fundamentalne fizike. Biti dio ovog otkrića za mene znači i biti dio jedne neprolazne vrijednosti. To je osjećaj jednog punog zadovoljstva i nada da će čovječanstvo biti malo bolje zbog truda koji smo uložili", kaže Mandić.

Studije fizike i matematike završio je na Tehnološkom institutu Kalifornije (Caltech) 1998. godine, doktorat iz fizike na Univerzitetu Kalifornije Berkli 2004. godine, a od 2004. do 2007. imao je Miliken postdoktorsku stipendiju na Caltechu. Od 2007. profesor je na Univerzitetu Minesote.

 

Opširnije u Pobjedi... foto: telegraf.rs

Portal Analitika