Politika

Višestranačje u Crnoj Gori: Kako smo učili da budemo demokrate

Crna Gora u dramatičnim devedesetim godinama prošloga vijeka (slom komunizma, antibirokratska revolucija, krvavi raspad bivše SFRJ...), sa zakašnjenjem je uplovila u vode višestranačkog parlamentarizma. Učinila je to među posljednjima od biv- ših komunističkih zemalja. Desilo se to 27. decembra 1990. godine kada je u našoj zemlji, tada još republici članici SFRJ (doduše krnje, bez Slovenije i Hrvatske), 125 poslanika, sa četiri stranačke ili koalicione liste, koliko ih je prešlo izborni cenzus, konstituisalo prvi višestranački parlament nakon Drugog svjetskog rata.
Višestranačje u Crnoj Gori: Kako smo učili da budemo demokrate
Portal AnalitikaIzvor

Bio je to 17. skupštinski saziv u Crnoj Gori. Na prvim višestranačkim izborima, održanim 9. decembra 1990. godine, učestvovalo je 10 stranaka, sa 561 kandidatom. Pravo glasa iskoristilo je 305.029, od 402.905 birača koliko ih je bilo upisano u birački spisak. Glas za Savez komunista Crne Gore (kasnije će promijeniti ime u DPS) dalo je vi- še od 171.000 birača, odnosno 56,2 odsto, što je ovoj partiji donijelo apsolutnu većinu i 83 poslanička mjesta.

Savezu reformskih snaga Jugoslavije za Crnu Goru pripalo je 17, Narodnoj stranci 13 i Demokratskoj koaliciji – savezu muslimansko-albanskih stranaka 12 poslaničkih mjesta. - Crna Gora je tada izlazila iz komunističkog perioda i sve što se dešavalo u njenom političkom i parlamentarnom sistemu imalo je takozvanu postkomunističku mantru - kaže za Pobjedu dr Miodrag Vuković, tada poslanik Saveza komunista Crne Gore.

On se prisjeća da je to bilo vrijeme kada je i u parlamentu sve vrvilo od srpskog nacionalizma i antikomunizma.

- Političari su se utrkivali ko će biti veći Srbin i antikomunista. U našem prvom višestranačkom parlamentu pljuv a l o s e i p u c a l o p o komunizmu žestoko iz svih oružja. Sjećam se proceduralne reakcije jednog poslanika SRSJ za Crnu Goru (bila je to prva proceduralna reakcija u našem parlamentu). Kazao je da mjesecima sluša istu političku priču i bezuspješno pokušava da dokuči njenu su- štinu. ,,Ne mogu da shvatim ovoliku ostrašćenost i juriše na komunizam i opštu kritiku naše komunističke prošlosti, a znam da od nas 125 poslanika, samo trojica nijesu nikada bila članovi Saveza komunista“, rekao je taj poslanik. Ovo najbolje ilustruje atmosferu naših višestranačkih početaka - kaže Vuković.

Opširnije u Pobjedi...

Portal Analitika