Region

Vučić: Sam ću donijeti odluku o Šešelju

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je veliki problem način na koji se Haški tribunal ponaša prema Srbiji.
Vučić: Sam ću donijeti odluku o Šešelju
Portal AnalitikaIzvor

"To za mene predstavlja veliki problem, zato što ne mogu da objasnim ljudima u Srbiji zašto jedan čovjek umre, a da nam Hag ništa ne objasni, a da nam onda kažu izručićete ga (Vojislava Šešelja) tog dana, slučajno u jeku kampanje, da li da pomognemo desničarima ili da rušimo tebe, potpuno je svejedno. Oni koji su željeli da naprave problem Srbiji, napravili su ga", kazao je Vučić novinarima prilikom otvaranja novog pogona Koka-Kole u Zemunu.

Vučić je kazao da će odluku o upućivanju Šešelja u Hag donijeti sam i da će ta odluka biti "uvijek najbolja za Srbiju".

On je kazao da Srbija dobro zna i svoje domaće i međunarodne obaveze, ali da "izgleda Srbija mora da podsjeća druge na njihove obaveze".

Haški tribunal zatražio je od Srbije da izruči lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja kako bi prisustvovao izricanju presude u tom sudu 31. marta.

Tribunal je Srbiji naložio da do 15. marta dostavi izvještaj o tome da li ima problema u vezi sa hapšenjem i izručenjem Šešelja.

Izveštaj iz Haškog tribunala da je general Zdravko Tolimir umro prirodnom smrću nije odgovor koji smo tražili u dopisu koji sam poslao, rekao je premijer Vučić.

On je primjetio da to nije odgovor na pitanje zašto je Tolimir umro i zašto nije pušten na zahtjev Beograda od prije četiri mjeseca, kojim je traženo da se pusti iz pritvora kako bi se liječio, a zatim prokomentarisao:

"Naravno da je umro prirodnom smrću, nismo ni mislili da je od krstareće rakete", rekao je Vučić, dodajući da su pitanja nakon toga, posebno u domaćoj javnosti, više znak da je ovdje ljudima važnije da ruše vlast, nego da se pobrinu za život Tolimira.

(SEEbiz/Beta)

Portal Analitika