Društvo

Prošle godine registrovano osmoro oboljelih od sifilisa

U Crnoj Gori, prema podacima Instituta zajavno zdravlje, 2015. godine zabilježeno je 55 slučajeva seksualno prenosivih infekcija (SPI). Osam osoba imalo je sifilis, tri hlamidiju, sedam gonoreju, 19 infekciju HPV virusom i 18 hepatitis "B", dok je sa HIV-om prijavljeno 20 pacijenata, kazala je direktorka Centra za promociju bolesti IJZ dr Agima Ljaljević.
Prošle godine registrovano osmoro oboljelih od sifilisa
Portal AnalitikaIzvor

Prema njenim riječima, broj registrovanih slučajeva seksualno prenosivih infekcija veoma je nizak, usljed slabog prijavljivanja, kako javnih tako i privatnih ustanova.

Povodom Svjetskog dana seksualne i reproduktivne svijesti koji je juče obilježen iz Instituta, Kliničkog centra i podgoričkog Doma zdravlja ukazali su na značaj edukacije posebno mladih.

- Imajući u vidu veličinu problema seksualno prenosivih infekcija i moguće uticaje na reproduktivno zdravlje i fertilnost oboljelih osoba, od izuzetnog je značaja uvođenje preventivnih mjera i aktivnosti kojima se sprečavaju oboljenja ili napredovanje ovih bolesti. Informisanost treba da rezultira smanjivanjem učestalosti rizičnih oblika ponašanja, ranim prepoznavanjem bolesti, skraćivanjem intervala od nastanka prvih kliničkih simptoma do postavljanja dijagnoze, boljim prihvatanjem terapije i učestalošću kontrolnih pregleda - poručila je Ljaljević.

Prema mišljenju psihologa u Domu zdravlja mr Marka Đurđića, provokativni sadržaji koji se prezentuju putem medija dovode do toga da ljudi seksualnost poistovjećuju samo sa seksulanim odnosima.

- Stoga je naš zadatak u Savjetovalištu da utičemo na mlade da ne stupaju u seksualne odnose zato što misle da to treba i da je to kul i da će biti prihvaćeni od drugih. U prvi seksulani odnos osoba treba da stupi iz duboke potrebe i odluke da se bude sa osobom koja nam se sviđa po različitim nivoima. U suprotnom to može biti traumatično iskustvo sa posljedicama -  upozorio je Đurđić.

On je naglasio da mladi sve informacije mogu dobiti na broj Savjetovališta 9896.

Ginekolog u Kliničkom centru dr Aida Šahmanović ukazala je na značaj zaštite od neželjene trudnoće u periodu adolescencije.

- Trudnoća i porođaj u periodu adolescencije predstavljaju posebni zdravstveni i pshosocijalni problem pogotovo ako se radi o mlađim adolescentima, prije svega zbog nezrelosti genitalnih organa i nedovršenog psihofizičkog razvoja. Trudnoće kod mladih praćene su većom učestalošću prevremenih porođaja, anemija, povišenog krvnog pritiska -  navela je Šahmanović.

Izvor: Pobjeda

Portal Analitika