Politika

SINIŠTAJ: Albancima četiri garantovana mandata

Nova demokratska snaga Forca i Albanska alternativa zatražili su da se albanskim partijama vrate zagarantovani mandati u okviru posebne izbore jedinice, koje su imali ranijim zakonskim rješenjem, kazao je za Pobjedu predstavnik AA Vaselj Siništaj.
SINIŠTAJ: Albancima četiri garantovana mandata
Portal AnalitikaIzvor

On je podsjetio da je pismo slične sadržine još prije nove godine uputio predsjedniku države, premijeru i predsjedniku Skupštine.

- Pitanjem zagarantovanih mandata za albanske partije, treba da se bave i lideri parlamentarog dijaloga. To je zahtjev albanskih partija da bi se podržao sporazum - rekao je.

Siništaj je dodao da su pitanje garantovanih mandata za albanske stranke stečena prava koja su garantovana Ustavom Crne Gore, ali i konvencijama Savjeta Evrope čiji je Crna Gora član.

- To pitanje se mora riješiti u predstojećim pregovorima. Postoji i zahtjev Savjeta Evrope koji ide u tom pravcu i prije nego što je usvojen Ustav. To se odnosi na stečena manjinska prava -  pojasnio je Siništaj koji je dodao da bi Albancima trebalo da pripadnu četiri zagarantovana mandata.

Više pročitajte u današnjem broju Pobjede

Portal Analitika