Društvo

JOANIKIJE: Niko sa zapada nas nije branio, samo bratska Rusija

Vladika budimljansko-nikšićki Joanikije poručio je sinoć na anti-NATO tribini u kripti Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici da će ulazak Crne Gore u NATO imati neželjene posljedice, piše Pobjeda.
JOANIKIJE: Niko sa zapada nas nije branio, samo bratska Rusija
Portal AnalitikaIzvor

Prije početka tribine, kojoj je prisustvovalo nekoliko stotina građana, prikazan je film o bombardovanju tadašnje SR Jugoslavije 1999. godine. Osim podsjećanja na žrtve i kasetne bombe sa osiromašenim uranijumom, govornici su najviše spominjali Rusiju, što je svaki put dočekano gromoglasnim aplauzom.

- Nikad Crna Gora i Crnogorci nijesu imali zaštitu i pomoć, niti nas je iko sa zapada branio. Nikad do sada se to nije dogodilo. Jedini ko nas je branio, pomagao i štitio to je bila bratska Rusija - kazao je vladika Joanikije na oduševljenje prisutnih.

On kaže da NATO projekat nije u skladu sa voljom naroda, jer zašto bi, kako je rekao, silne pare trošili da bi podigli podršku naroda.

- Ako se na takav nasilnicki način, putem kupovine ljudskih duša i koristeći narodnu nesreću, pritiscima i manipulacijama podiže povjerenje, onda je jasno svima da to dobra donijeti neće ni Crnoj Gori ni NATO paktu - poručio je Joanikije.

Na tribini su još govorili otac Mijajlo Backović iz Bratstva pravoslavne omladine, lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić i predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević.

Skup su organizovali Mirovni pokret "Ne u rat ne u NATO" iz Podgorice i Evroazijski bezbjednosni forum iz Beograda, nevladina organizacija poznata po proruskim stavovima kao i veličanju politike Slobodana Miloševića.

Više pročitajte u današnjem broju Pobjede

Portal Analitika