Region

Austrija Makedoniji: Spremite se na zaustavljanje izbjeglica

Austrija je juče poručila Makedoniji da bude spremna da "sasvim zaustaviti" prelaske migranata preko svoje južne granice s Grčkom, upozorivši da će Beč učiniti isto na svojoj granici za nekoliko mjeseci.
Austrija Makedoniji: Spremite se na zaustavljanje izbjeglica
Portal AnalitikaIzvor

- Najvjerovatnije će u mjesecima koji dolaze biti postignut naš maksimalan broj, pa će Austrija morati da zaustavi migrante na svojoj granici. Makedonija mora da bude spremna da sasvim zaustavi ulazak migranata na svojim granicama - rekao je austrijski ministar vanjskih poslova Sebastijan Kurc tokom posjete Skoplju.

Politika otvorenih vrata prema izbjeglicama kancelarke Angele Merkel "nije dugoročno održiva", ocijenio je francuski premijer Manuel Vals.

- Ta politika koja je bila privremeno opravdana nije dugoročno održiva - rekao je Vals, odgovarajući na pitanje podržava li politiku otvorenih granica njemačke kancelarke Angele Merkel, u intervjuu za Funke Mediengruppe (bivši WAZ).

- Naši ograničeni prihvatni kapaciteti, napetosti posljednjih sedmica u Njemačkoj, ali i u drugim krajevima Evrope, prisiljavaju nas da jasno kažemo: Evropa ne može da primi sve migrante iz Sirije, Iraka ili Afrike. Evropa mora da povrati kontrolu nad svojim granicama i migracionoj i politici azila - dodao je Vals.

Izvor: hr.n1info.com/Hina

Foto: hngn.com

Portal Analitika