Zanimljivosti

Taksi - indijska umjetnost na točkovima

Zamislite da upadnete u taksi i odjednom shvatite da sjedite na usred svijetloplavog prostranstva sa pažljivo oslikanim konjima koji skaču preko sjedišta. Pred vama, plava pozadina se nastavlja iza grupe figura bez vidljivog lica. Dvije od njih drže traku od tkanine na kojoj piše "Napuštam Indiju". Scena na plafonu oslikana je u maniru antičkih fresaka. I dok vi osmotrite sve sitne detalje ovog enterijera, vjerovatno ste već potpuno zaboravili da se vozite taksijem. I skoro da ste zaboravili koja je vaša krajnja odrednica.
Taksi - indijska umjetnost na točkovima
Portal AnalitikaIzvor

Ovako izgleda vožnja u taksiju koji je preuredila firma "Taxi Fabric". Oni su povezali talentovane dizajnere sa taksistima u Mumbaiju kako bi unutrašnjost vozila pretvoritli u djela poput "Vijek revolta" Kunela Gaura.

1302taxi3- Taksiji u Indiji, naročito u Mumbaiju, nisu baš najudobniji način prevoza, ali su postali prava kulturna ikona. Iako taksisti svom vozilu poklanjaju punu pažnju kako bi napravili da se što više razlikuje od konkurencije, malo pažnje se poklanja materijalu kojim su prekrivena sjedišta. Njihov dizajn nerijetko je dosadan i jednoličan. A sa talentovanim dizajnerima koje Mumbaji ima, to više neće biti slučaj - kaže Natali Gordon iz firme "Taxi Fabric".1302taxi4Zahvaljujući ovoj kompaniji, taksisti dobijaju novi izgled svog automobila, a dizajneri priliku da se njihov rad vidi. Već same fotografije ovih vozila daju mogućnost širokoj javnosti da se upozna sa ovim jedinstevenim dizajnom. Svaki od njih je zaseban projekat koji ima specifično ime i estetiku koju bira dizajner, pa tako ne postoje dva ista taksija u gradu.1302taxi2"Taxi Fabric" imao je već pojavljivanje u spotu, i to u numeri "Hymn for the Weekend"  koju izvodi "Coldplay" i Bijonse. Pjevač Kris Martin vozi se taksijem koji je osmislila Samija Arfi. Njen dizajn "Monad" predstavlja Indiju i Pakistan kao blizance razdvojene na rođenju.

Izvor i foto: thecreatorsproject.vice.com/Eva Recinos

Portal Analitika