Protokol

Mitrović u Sarajevu na sastanku sa iseljenicima

Direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović sastao se sa predstavnicima većine iseljeničkih udruženja koja djeluju u Sarajevu, Trebinju i Mostaru u prostorijama Ambasade Crne Gore u Bosni i Hercegovini, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i eurointegracija.
Mitrović u Sarajevu na sastanku sa iseljenicima
Portal AnalitikaIzvor

Mitrović se susreo s predstavnicima Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka u FBiH, zavičajnih udruženja Plavljana i Gusinjana, Bukovičana, Pljevalja, Bijelog Polja, Berana, zatim ZK Crnogoraca u Hercegovini "Petar Petrović Njegoš" i Udruženja Crnogoraca i građana crnogorskog porijekla iz Sarajeva. Susret je organizovan na inicijativu Uprave za dijasporu i uz podršku Ambasade Crne Gore u BiH, a sastanku je prisustvovao ambasador Crne Gore u Bosni i Hercegovini, Milan Lakić.

Predstavnici naših iseljeničkih udruženja iskazali su zadovoljstvo posjetom direktora Uprave i izrazili nadu da se ovakva praksa nastavi i u narednom periodu. Direktor Uprave za dijasporu ih je informisao o aktivnostima i najvažnijem segmentu saradnje sa iseljenicima koji se odnosi na usvajanje Zakona o saradnji Crne Gore sa iseljenicima i brojnim obavezama koje iz njega proističu.

- Zakon o saradnji Crne Gore sa iseljenicima propisuje obavezu formiranja Savjeta za saradnju sa iseljenicima kao savjetodavnog tijela Vlade čiji će sastav činiti predstavnici iseljenika, organa državne uprave, opština i drugih institucija, te istaknute ličnosti. U sastav Savjeta će ući i tri predstavnika iz Bosne i Hercegovine - istakao je Mitrović.

Kako se navodi u saopštenju, na sastanku su izloženi brojni problemi sa kojima se susreću naši iseljenici, naročito oko dobijanja olakšica na prekograničnim prelazima za nastanjene u graničnom pojasu, te oko realizacije biznis projekata na sjeveru Crne Gore gdje naše iseljeništvo može dati svoj puni doprinos.

- Dogovoreno je da se prilikom sljedećeg susreta kandiduje tema odabira članova u Savjetuza saradnju sa iseljenicima, a na bazi prethodno objavljenog konkursa za članstvo u ovom tijelu, u cilju transparentnog i korektnog predlaganja kandidata. Dodatno, Mitrović je podsjetio na ulogu Uprave za dijasporu kao prve adrese za sve njihove zahtjeve i pitanja, te istakao spremnost Uprave da na sve zahtjeve našeg iseljeništva odgovori u granicama svojih mogućnosti - stoji u saopštenju MVPEI povodom prve posjete Mitrovića ovom dijelu iseljeništva.

Portal Analitika