Društvo

Crna Gora na 47. mjestu po kvalitetu vazduha

Crna Gora se na rang listi zemalja svijeta po EPI indeksu i kvalitetu vazduha koju je uradio Jejl našla na 47.mjestu sa 78,89 poena od mogućih 100, ispred zemalja regiona Srbije, Albanije, Makedonije, navodi se u saopštenju Agencije za zaštitu životne sredine.
Crna Gora na 47. mjestu po kvalitetu vazduha
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

"Univerzitet Jejl, kao izuzetno renomirana akademska institucija, godišnje sprovodi rangiranje zemalja svijeta po takozvanom Indeksu upravljanja životnom sredinom (EPI), koji se izračunava od 2002. godine na osnovu više od 20 indikatora koji obuhvataju zaštitu biodiverziteta, kvalitet vazduha, pristup sanitarnim čvorovima, električnoj energiji, emisiji ugljen-dioksida, pristup čistoj vodi, vitalnost ekosistema i druge parametre koji su uspostavljeni radi mjerenja postizanja milenijumskih ciljeva Ujedinjenih nacija", stoji u saopštenju.

Izvještaj za 2016. godinu obuhvatio je 180 zemalja svijeta.

"Crna Gora  je po ovom rangiranju za posljednjih 10 godina ostvarila poboljšanje Indeksa upravljanja životnom sredinom za nešto više od 21 odsto, što se može smatrati izuzetnim uspjehom i napretkom u upravljanju životnom sredinom", objašnjavaju iz Agencije.

Po kvalitetu vazduha koji obuhvata set indikatora (prosječna izloženost azotnim oksidima, suspendovanim česticama PM 2.5, kvalitet vazduha u prostorijama i broj prekoračenja suspendovanih čestica), Crna Gora se nalazi na 59. mjestu.

"Neophodno je naglasiti da se iznad 59. mjesta nalazi svega šest država članica EU (Finska, Švedska, Danska, Estonija, Grčka i Portugalija) u kojima je kvalitet vazduha bolji nego u Crnoj Gori, dok se preostale 22 članice EU kao i sve države regiona po rezultatima ostvarenim u ovoj oblasti nalaze na listi ispod Crne Gore, zaključno sa Belgijom koja zauzima 162. poziciju na ovoj listi", zaključuje se u saopštenju Agencije za zaštitu životne sredine.

Portal Analitika