Kultura

Završena 8. BOOKA: Ana Šćepanović dobila vikend za dvoje u Rafailovićima

Promocijom knjige "Ležanje na kauču" Irvina Jaloma i izvlačenjem srećnog dobitnika nagrade završen je 8. Zimski salon knjige - BOOKA.
Završena 8. BOOKA: Ana Šćepanović dobila vikend za dvoje u Rafailovićima
Portal AnalitikaIzvor

Od 27. januara do 10. februara ljubitelji pisane riječi bili su u prilici da u prostoru Gradske knjižare u centru Podgorice i Šoping molu "Delta siti" kupe knjige po cijenama nižim i do 70 odsto, i da prisustvuju predstavljanju brojnih aktuelnih naslova, a sve to u organizaciji izdavačke kuće Nova knjiga.

- Naše petnaestodnevno druženje završili smo juče izvlačenjem dobitnika nagradne igre: Zimski salon knjige i kompanija "Klikovac" nagradili su Anu Šćepanović. Ona će u ekskluzivnom Hotelu "Aleksandar" u Rafailovićima uživati u romantičnom vikendu sa sebi dragom osobom. Hotel "Aleksandar" je jedinstveni dizajnerski hotel sa 4* smješten u srcu Rafailovića, sa posebnim pogledom na more i ostrvo Sveti Nikola - kazala je PR Nove knjige Milena Jovović i poželjela dobitnici ugodan vikend.

Dan ranije priređena je posljednja promocija 8. BOOKE: spisateljica prof. Slavica Perović i urednica u Novoj knjizi Jelena Krsmanović predstavile su "Ležanje na kauču" Irvina Jaloma.

- Veliko mi je zadovoljstvo što večeras mogu da promovišem roman "Ležanje na kauču" koji je objavila Nova knjiga iz Podgorice. Oni koji poznaju stvaralaštvo stanfordskog profesora i egzistencijalnog psihoterapeuta Irvina Dejvida Jaloma znaju koje je zadovoljstvo čitati njegove knjige i kako se one nestrpljivo iščekuju - rekla je Perović na početku večeri.

1202nova1Ona ističe kako Jalom u ovom djelu piše o moći "a još više nemoći psihoterapije, o psihoterapeutima koji mogu biti dobri i stručni, ali i manipulanti i prestupnici povratnici kada je u pitanju Hipokratova zakletva jer se o nju oglušuju zbog karijerizma, zbog zavisti, zbog nekompetencije, zbog svojih nesavršenosti i problema". Dodaje kako u njegovom romanu nesavršeni terapeuti liječe nesavršene pacijente i kroz taj proces "sazrijevaju i ozdravljuju i jedni i drugi", te sebi priznaju problem i nalaze snage da se s njime nose.

- "Ležanja na kauču" donosi sumnju u psihoterapiju i psihoterapeuta koja se razrješava na najbolji mogući način. Istinom. Ona je ista za terapeuta i onog na terapiji. Istina je stanje bez sumnje. Ono gdje je Jalom veliki majstor i očigledni nasljednik dobre američke romansijerske tradicije, jeste njegov zaplet. Način na koji on kreira situacije u kojima će se u radnji na nekoliko nivoa naći isprepleteni životi pomenutih likova predstavlja zaista veliko umijeće... Ova uzbudljiva knjiga koju večeras promovišemo žanrovski predstavlja kanonski roman koji ima izvanredno dobro zamišljenu radnju koja se odigrava u dobro osmišljenim sekvencama u kojima vidimo minuciozno građenje likova, njihov razvoj i, što je ovdje naročito važno, onaj klimaktični dio koji predstavlja prosvjetljenje, spoznaju, prihvatanje sebe, zavisno od toga kako je lik zamišljen... Treba reći da je bilo potrebno veliko majstorstvo da se ovakva tematika i ova stručna materija uobliče u tako prijemčivo štivo da to postane globalni fenomen. Da ne govorimo o ideji koja je tome prethodila, a to je da se oblasti filozofije, religije i psihoterapije tako teorijski ubjedljivo povežu i štivo tako uobliči i literarno transponuje da planetarno zarobi čitaoce. Stoga, teško je preispitivati koliko je Jalom literaran. On je žanr sam za sebe - zaključila je Perović.

K.J.

Portal Analitika