Društvo

Pronaći kradljivce albanske zastave

Napad na prostorije Nacionalnog savjeta Albanaca, prilikom kojeg je istrgnuta albanska zastava i oštećeno njeno postolje, razlog je za zabrinutost, tim prije što se ovakav incident već dogodio prošle godine, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.
Pronaći kradljivce albanske zastave
Portal AnalitikaIzvor

Podsjećamo da su juče napadnute prostorije Nacionalnog Savjeta Albanaca u Crnoj Gori sa kojih je nasilno istrgnuta nacionalna zastava Albanaca, zajedno sa postoljem koje je bilo zašrafljeno na zidu, dok je zastava ukradena.

Iz Ministarstva kažu da je suživot u Crnoj Gori ostvarljiv i uspješan dokle svaki građanin uživa puno ostvarivanje svojih prava i jednako poštuje slobodu drugih građana.

“Kada je riječ o pravima manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica, jasno je da su manjinski narodi ugradili temelje nezavisne i suverene Crne Gore. Zakon o manjinskim pravima i slobodama garantuje iskazivanje, očuvanje, njegovanje nacionalnog, etničkog, kulturnog, jezičkog i vjerskog identiteta pripadnika manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju.

Crna Gora je, kažu iz Ministarstva, prepoznata kao primjer države u kojoj vladaju dobri međuetnički odnosi.

“Neprimjereno ponašanje pojedinaca ne bi smjelo da naruši postojeći multietnički i multikonfesionalni sklad. Napad na prostorije Nacionalnog savjeta Albanaca, prilikom kojeg je istrgnuta albanska zastava i oštećeno njeno postolje, razlog je za zabrinutost, tim prije što se ovakav incident već dogodio prošle godine. Ovakvi primjeri neadekvatnog ponašanja neminovno narušavaju napore koje svi zajedno ulažemo da bi se građani osjećali ravnopravnim u našem društvu. Tolerisanje ovakvih oblika ponašanja, opasno je i predstavlja primjer nedemokratske prakse”, dodali su oni.

Iz Ministarstva su pozvali nadležne, da, u skladu sa svojim ovlašćenjima, pronađu počinioce ovog incidenta i procesuiraju ih.

“Ministarstvo, takođe, poziva i sve građane na veći stepen odgovornosti i poštovanje osnovnih ljudskih prava”.

Portal Analitika