Društvo

SUBNOR I VCG: Partizan sam, zato sam za NATO

NATO Crnoj Gori donosi sigurnu budućnost koju našoj državi ne može da garantuje nijedna druga organizacija. Zato sve patriote i članovi antifašističkog pokreta treba da podrže ulazak u Alijansu, smatra potpredsjednik SUBNOR-a, Ljubo Sekulić. S druge strane, potpukovnik Vojske Crne Gore (VCG), Nedžad Rujović kaže da naša armija dobija mnogo ulaskom u NATO jer će, kako ocjenjuje, biti spremnija da odgovori svojim ustavnim obavezama i globalnim izazovima.
SUBNOR I VCG: Partizan sam, zato sam za NATO
Portal AnalitikaIzvor

Evroatlantske integracije su izazov za cijelo društvo. Moderna Crna Gora baštini sve tekovine evropskog antifašizma, kao zemlja koja je izvela prvi organizovani i opštenarodni ustanak u porobljenoj Evropi. Ipak, u mnogim oblastima dolazi do sukoba nazadnih, starih shvatanja i savremenih civilizacijskih kretanja. Posebno kada je riječ o učlanjenju naše države u Alijansu. Međutim, stari i novi crnogorski vojnici o tom pitanju nemaju dilemu.

Sekulić je kazao da je SUBNOR, po pitanju ulaska Crne Gore u Alijansu, nepodijeljen i podržava evroatlantske integracije bez ideološko-političkih predrasuda.

„Crna Gora je na trusnom području. Jedan dron na fudbalskoj utakmici ponovo je mogao da zapali Balkan. Zato moramo imati bezbjednosni krov, koji smo, srećom, našli u NATO-u. U Alijansu ne ulazimo iz ljubavi, već iz krajnje nužde, gledajući svoj interes. Zaslugom NATO-a i Evropske unije, sada smo počeli da se obračunavamo s organizovanim kriminalom. Ulaskom u NATO svrstavamo se u red gotovo 30 zemalja Evrope s Amerikom koje garantuju bezbjednost i miran demokratski razvoj Crne Gore, što predstavlja oživotvorenje sna palih slobodara u NOR-u, uz dužno sjećanje i visoko poštovanje. Zato sve crnogorske patriote i svi članovi antifašističkog pokreta treba da podrže NATO integracije, koje Crnoj Gori obezbjeđuju sigurnu budućnost. Tome nema alternative“, rekao je Sekulić za Portal RTCG.

Potpukovnik Rujović, koji je bio komandant X kontigenta VCG pri misiji ISAF u Avganistanu i Prvog kontigenta u misiji „Odlučna podrška“, ocjenjuje da su naši vojnici, angažovanjem u toj zemlji, stekli nova iskustva koja će umnogome doprinijeti razvoju sposobnosti Vojske. Naučili su mnogo, sarađujući s pripadnicima oružanih snaga NATO zemalja.

„U Avganistanu smo bili u mogućnosti da provjerimo znanja i vještine koje smo godinama sticali i uvježbavali, ali  i da naučimo stvari koje nijesmo znali ranije. VCG je mali sistem, a zahvaljujući saradnji s NATO-om mogli smo da koristimo sve vojne efektive saveznika. Crnogorski vojnici su  vrlo profesionalno i posvećeno realizovali postavljene zadatke, dostojno prezentujući svoju državu i Vojsku. U tome smo imali ogromnu pomoć saveznika, prije svega logističku, a koristili smo i opremu i tehniku oružanih snaga zemalja članica NATO-a. Doprinos zemalja kontributora u NATO operacijama ne mjeri se samo brojnošću Vojske, već i sposobnostima koje ste deklarisali za angažovanje. Konkretno, Vojska Crne Gore  je deklarisala snage  za zaštitu i obezbjeđenje savezničkih timova angažovanih na obuci avganistanskih bezbjednosnih snaga. NATO-u nije bitno što je naš kontingent brojno manji u odnosu na neke druge zemlje, već da zadatke na kojima ste angažovani izvršavate profesionalno i odgovorno i da ste uvijek spremni da dijelite obaveze. To je jedino mjerilo uspješnosti u misiji i nema veze s tim iz koje zemlje dolazite i koliko je brojno stanje vašeg kontingenta. Angažovanjem u Misiji unaprijedio sam svoja profesionalna znanja i stekao neka nova, izuzetno, vrijedna iskustva,  što znači da je time i VCG dobila boljeg vojnika. Mnoge stvari koje smo tamo naučili možemo koristiti i u obuci u Crnoj Gori. Uspostavili smo visoke standarde, a dobijene pohvale i nagrade su samo pokazatelji našeg uspješnog angažovanja i posvećenosti strateškim opredjeljenjima države i Vojske.“, kaže Rujović za Portal RTCG.

Lokalno stanovništvo posebno cijenilo naše vojnike (foto: privatna arhiva)Lokalno stanovništvo posebno cijenilo naše vojnike (foto: privatna arhiva)

Terorizam je postao najveća globalna prijetnja po bezbjednost svih zemalja. Takvu ocjenu ne spore ni Rusi ni Amerikanci.

Sekulić je, prisjećajući se početaka partizanske borbe u Drugom svjetskom ratu, kazao da su ideali antifašističkog pokreta u potpunosti saglasni s vrijednostima na kojima je nastao, a kasnije se i razvijao NATO.

„Fašizam predstavlja forsiranje retrogradne ideologije, a terorizam je danas moderna vrsta fašizma. Fašizam je ranije prijetio Evropi, a danas terorizam prijeti cijelom svijetu.  NATO je zato organizacija koja ide u skladu sa civilizacijskim i razvojem ljudskih prava i sloboda“.

S druge strane, Rujović podsjeća, da ISAF misija traje dugo, upravo zbog borbe protiv terorizma, koji se karakteriše nepredvidivošću po mjestu, vremenu i taktici djelovanja.

„Nakon 14 godina, epilog je sljedeći - Talibani i ostali pobunjenici više ne posjeduju operativne sposobnosti da izvode organizovane napade širom zemlje. Avganistanska armija postepeno preuzima odgovornost za stanje u zemlji, a urađeno je dosta i na uspostavljavanju novih institucija. Posljednji predsjednički izbori 2014, sprovedeni su u demokratskoj atmosferi. Lokalne institucije doživjele su veliki napredak. Snage NATO koalicije, koje su bile u misiji, ne samo da su bili vojno prisutne, već su imale zadatak da iniciraju projekte obnove zemlje i podizanja kvaliteta života Avganistanaca“, kaže potpukovnik.

Stari borac, Sekulić, smatra da je Crna Gora uvijek bila na pravoj strani istorije, nikada ne priznajući okupaciju nijedne zemlje.

„Tokom Trinaestojulskog ustanka iz male Crne Gore tada se protiv okupatora diglo čak 33 hiljade ljudi. Tada nam je bilo stalo da se oslobodimo od okupatora, kao i da se promijeni vlast Karađorđevića. Crna Gora je uvijek bila na pravoj strani istorije, jer nikad nije priznala okupaciju nijedne zemlje.  Siguran sam da smo i NATO integracijama izabrali pravu stranu“.

Da crnogorski vojnici nastavljaju svijetlu tradiciju svojih predaka pokazuje i primjer naših predstavnika u Avganistanu. Rujović kaže da je lokalno stanovništvo znalo da prepozna vrijednosti i ponašanje naših vojnika.

„Crnogorski vojnik je prepoznat u Avganistanu. Lokalno stanovništvo cijeni vrijednosti našeg vojnika koje se manifestuju kroz poštovanje kulture i tradicije Avganistanaca, i pomoć koju smo im tokom misije pružali. Avganistanci su iskreni,  gostoljubivi, pravdoljubivi, mudri i strpljivi. Znaju da cijene iskreno ponuđenu pomoć i ukoliko vas prihvate, onda ćete imati njihovo maksimalno poštovanje. Imaju naglašeno običajno pravo, koje ima supremaciju u odnosu na njihove legalne institucije. Onog momenta kada osjete da iskazujete neprijateljsko djelovanje prema njima, koje ne mora biti čin agresije, već i verbalno, povlače se i mijenjaju odnos prema vama. Kao komandant crnogorskog kontingenta mogu reći da su naši vojnici u Avganistanu bili primjer kada se govori o odnosu prema svim etničkim grupacijama, čak i Paštunima koji nijesu prema svim vojnicima blagonakloni“, navodi Rujović.

„Po završetku zadatka uvijek smo ostavljali lanč pakete i sledovanje lokalnom stanovništvu. Flaširana voda, sok ili čokoladica, nijesu namirnice koje su lako dostupne u Avganistanu, tako da im je dio naše hrane mnogo značio. Dio lokalnog stanovništva bio je zaposlen i u bazama kod koalicionih snaga, jer je ISAF misija bila najveći poslodovac u Avganistanu. U našem kampu radila je grupa Avganistanaca, baš predstavnika Paštuna- etničke grupe iz koje se regrutuje najveći broj Talibana, i koja je najbrojnija u toj zemlji i  odlično smo sarađivali, Lokalci su odmah prepoznali naš prijateljski odnos, a svaki obrok kada se vratimo sa zadatka uvijek je dijeljen sa njima. Takođe naš medicinski tim je znao često da im pomaže. Sve akcije su veoma cijenili, i u znak zahvalnosti prema nama posebno su pripremali hljeb koji su donosili i dijelili sa nama što je kod njih znak ukazivanja najveće časti. Kada sa vama podijele hljeb i ako vas prime u kuću vi ste zaštićeni“, kaže Rujović.

 

On dodaje da su članovi X kontigenta u ime Vojske Crne Gore uručili nekoliko donacija lokalnom stanovništvu, za izgradnju novih učionica i rekonstrukciju vodovodne instalacije.

Od početka 2015, podsjeća Rujović, počela je misija „Odlučna podrška“, koja nije borbena i ima za cilj osposobljavanje avganistanskih snaga za samostalno obezbjeđivanje zemlje. 

O prominjenoj ulozi NATO-a, najbolje svjedoči Sekulić koji kaže da NATO nije više organizacija kakva je nastala.

"Nakon Drugog svjetskog rata Alijansa je bila striktno vojna organizacija, a  danas ima mnogo šire funkcije, koje su često i socijalnog karaktera. Stvara uslove da se razvija privreda, da se poštuju ljudska prava i slobode. Uslove koje NATO danas postavlja Crnoj Gori iz njih proističe kao da je to najcivilizovanija organizacija koja postoji u svijetu. Alijansa želi da Crna Gora pojačamo borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije", navodi potpredsjednik SUBNOR-a.

NATO bi branio SFRJ, da su Rusi napali

Sekulić je podsjetio da je SFRJ nakon 1945. pripala tzv. socijalističkom lageru.

Sekulić kao osamnaestogodišnji partizan Sekulić kao osamnaestogodišnji partizan

"Tada smo NATO smatrali kao vojnu silu koja je štitila kapitalističke zemlje, i koja može da predstavlja opasnost za nas, kao socijalističku zemlju. Međutim ubrzo se, nakon Informbiroa, ispostavilo da nam veća prijetnju predstavlja socijalistički blok. Čak se sjećam saopštenja Stejt Departmenta iz tog perioda u kojem je poručeno Sovjetskom Savezu ukoliko napadne Jugoslaviju, da će to biti smatrano kao atak na Sjedinjene Američke Države. Tada se svijest o NATO-u, kod nas boraca mijenja. Više smo na taj savez gledali kao prijatelja koji će nas zaštiti od eventualnog napada Rusije".

Jugoslevni su tada, kaže Sekulić, bili srećni što su se tada izdvojili od uticaja Moskve.

"Snašli smo se, i živijeli slobodno i vojnički snažno između ta dva bloka, zahvaljujući mudrosti i vizionarskoj ulozi maršala Tita, koji je našoj zemlji obezbijedio čelnu funkciju i najveći ugled u Pokretu nesvrstanih", navodi on.

Zvanična Moskva se oštro protivi ulasku naše zemlje u NATO. Sekulić kaže da ne razumije strah Moskve od učlanjenja, navodeći da Crna Gora ne prijeti Rusiji, već da želi "siguran krov za svoju kuću".

"Ne znam ko može da pomisli danas da bi neko iz Crne Gore mogao da ide da ratuje s Rusima na nihovoj granici. Besmisleno je i pomisliti da bi i raketa iz Crne Gore bila ispaljena ka Rusiji. U Rusiji sam boravio mnogo puta na poziv njihovih veterana. Rusiji treba odati priznanje za to što je slomila kičmu fašizmu, a i danas je Moskva bedem antifašizma. Ali ne smiju da nam zamjeraju što tražimo bezbjedan krov nad našim glavama, jer ovako ostajemo na ledini. Crnogorci su se 1941. digli na ustanak čim smo čuli da je pukla puška u Rusiji.  Mi osim članstva u NATO-u nemamo alternativu, i to  Rusi moraju da shvate. Nikada ne treba izjednačavati odnose Rusa i Crnogoraca s dnevnom politikom. Siguran sam da će se nakon ulaska Crne Gore u NATO ti odnosi vratiti u normalu".

Reportaža Portala RTCG nagrađena je na konkursu Komunikacionog tima Savjeta za članstvo u NATO

Portal Analitika