Abiznis

Izdvojeno 6,8 miliona za rekonstrukciju željeznice

Vlada Crne Gore, na 145. sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Milo Đukanović, usvojila je danas Program izgradnje, održavanja, rekonstrukcije i modernizacije željezniĉke infrastrukture za 2016. godinu. Sredstva koja su odobrena Programom za prioritetne radove tekućeg održavanja građevinske i elektrotehničke infrastrukture i finansiranje upravljanja i regulisanja saobraćaja planirana su Budžetom u ukupnom iznosu od 6.8 miliona eura, saopšteno je nakon sjednice Vlade.
Izdvojeno 6,8 miliona za rekonstrukciju željeznice
Portal AnalitikaIzvor

U cilju usaglašavanja sa novim Zakonom o upravnom postupku, Vlada je, kako se navodi, utvrdila prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, Zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti i Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom.

"Vlada je donijela Uredbu o postupku naplate poreskih potraživanja imovinom poreskih obveznika. Donošenjem Uredbe pruža se mogućnost poreskim obveznicima da se rasterete poreskog duga, kako bi se izbjegla blokada računa i omogućilo poslovanje u otežanim uslovima zbog ukupne ekonomske situacije i nelikvidnosti. Istovremeno, na ovaj način će se postići i efikasnija naplata budžetskih prihoda. Uredbom je propisano da  se poreski dug odnosi na obaveze čiji iznos prelazi 100.000 eura, a imovinom poreskog obveznika smatra se: stambeno-poslovna zgrada, stambena jedinica i poslovni objekat U sklopu redovnog informisanja Skupštine, Vlada je usvojila Četvrti polugodišnji izvještaj o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u Evropsku uniju za period jul - decembar 2015. godine. U navedenom izvještajnom periodu Crna Gora je nastavila sa dosadašnjom dinamikom pregovaračkog procesa i otvorila dva dodatna pregovaračka poglavlja,  zaokruživši ukupan broj otvorenih poglavlja na 22 - stoji u saopštenju.

Vlada je, kako se ističe, donijela Akcioni plan za implementaciju Strategije za borbu protiv trgovine ljudima za 2016. godinu.

-  Plan sadrži konkretne aktivnosti, rokove, nosioce i partnere, pokazatelje uspjeha i izvore finansiranja. Pored ostalog, predviđeno je jačanje mustidisciplinarnog pristupa borbi protiv trgovine ljudima, intenzivnija regionalna i međunarodna saradnja u otkrivanju i procesuiranju ovih krivičnih djela, kao i u dijelu zaštite žrtava i sprovođenju usaglašenih politika borbe protiv ovog fenomena. Donijeta je i Odluka o dodjeli Ugovora o obavezi pružanja usluga prevoza putnika od javnog interesa.  S obzirom na to da se javni interes za pružanje usluga prevoza utvrđuje na osnovu kriterijuma zadovoljavanja privrednih i društveno-socijalnih potreba, a da djelatnost javnog prevoza putnika željeznicom nije i ne može biti rentabilna, Budžetom Crne Gore za 2016. godinu, predviđeno je subvencioniranje željezničkog prevoza u iznosu od 2.8 miliona eura - navodi se u saopštenju.

Povodom prijedloga rješenja o dodjeli statusa istaknuti kulturni stvaralac u 2016. godini, na sjednici je, kako se daljeističe,  donijet radni zaključak kojim se zadužuju nadležni organi da preispitaju normativni okvir kojim se reguliše ovaj postupak, a posebno sa aspekta uloge Vlade.

- Ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević podnijela je Vladi usmenu informaciju o povratku crnogorskih državljana kojima su odbijeni zahtjevi za azil u zapadnoevropskim zemljama. Tim povodom, Vlada je zadužila nadležne organe i institucije da povratnicima obezbijede efikasno ostvarivanje svih pripadajućih prava. Takođe Vlada je uputila apel lokalnim samoupravama da se, u okviru njihovih nadležnosti, aktivnije uključe u rješavanje problema ovih građana. Predsjednik Vlade je ponovo naglasio potrebu hitnog i kompletnog sagledavanja stanja u preduzećima u kojima je država akcionar. Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem je, s tim u vezi, informisao Vladu da će za narednu sjednicu biti pripremljen opsežan materijal na tu temu - navodi se u saopštenju.

Portal Analitika