Kultura

Počinje 66. Filmski festival u Berlinu

Projekcijom novog filma Itana i Džoela Koena "Ave, Cezare" večeras počinje 66. Filmski festival u Berlinu - Berlinale, na kome će biti prikazana 434 filma iz 77 zemalja.
Počinje 66. Filmski festival u Berlinu
Portal AnalitikaIzvor

U konkurenciji za Zlatnog medvjeda ove godine se nalazi 18 ostvarenja, a najbolji film odabraće sedmočlani žiri kojim predsjedava trostruka oskarovka Meril Strip.

Najviše se očekuje od "Genius" ("Genije"), debitanskog ostvarenja britanskog pozorišnog reditelja Majkla Grendidža, u kome oskaraovac Kolin Firt igra Maksa Perkinsa, urednika u izdavačkoj kući koja je objavila djela nekih od nejznačajnijih američkih pisaca XX vijeka. Džud Lou tumači lika Tomasa Volfa, Nikol Kidman njegovu ljubav i muzu Alin Bernštajn, Dominik Vest igra Ernesta Hemingveja, a Gaj Pirs - Skota Ficdžeralda.

Ništa manju pažnju ne privlači i nova adaptacija internacionalnog bestselara "Alone in Berlin" ("Svako umire sam") Hansa Falade iz 1947. godine, baziran na istinitoj priči. Ema Tomson i irski glumac Brendan Glison igraju njemački par iz radničke klase koji se suprostavlja nacističkom režimu nakon što su u ratu izgubili sina jedinca.

"Hedi", prvi igrani film tunižanskog reditelja Mohameda Ben Atije, donosi ljubavnu priču koja se odigrava nakon Arapskog proljeća i to je prvi film u cjelosti snimljen u arapskom svijetu, a koji se poslije dvije decenije pojavljuje u takmičarskoj selekciji Berlinala.

- Sveobuhvatana tema ovogodišnjeg festivala je pravo na sreću - pravo na dom, ljubav, samoopredjeljenje, pravo na život i opstanak - izjavio je direktor festivala Diter Koslik.

Američki reditelj Džef Nikols, poznat po hitovima nezavisne produkcije "Mud" i "Take Shelter", predstaviće na Berlinalu naučno-fantastični triler "Midnight Special" sa Majklom Šenonom, Kirsten Danst i Adamom Drajverom u glavnim ulogama, a riječ je o borbi čovjeka da zaštiti svog nadarenog sina od vođe religijskog kulta i vladinih agenata.

Francuski veteran Andre Tešin predstaviće novu dramu "Being 17", dok će bosanski režiser, oskarovac Denis Tanovic imati premijeru svog filma "Smrt u Sarajevu", zasnovanog na drami francuskog filozofa Bernara Anrija Levija.

U glavnom programu su i dva dokumentarca - "Zero days" Aleksa Gibnija, posvećen opasnosti od sajberskog narušavanja bezbjednosti, i "Fire at Sea" Đanfranka Rosija, inače dobitnika Zlatnog lava u Veneciji 2013. Rosi je proveo nekoliko mjeseci na Lampeduzi kako bi snimio priču o najvećem evropskom protoku migranata od Drugog svjetskog rata.

Migrantima će biti posvećena posebna pažnja na Berlinalu, kako na velikom ekranu tako i van njega. Desetak ostvaremka u različitim selekcijama festivala imaju u fokusu ljude koji bježe od rata i repersije, a organizatori manifestacije su najavili niz inicijativa kako bi pomogli azilantima - više od milion njih je došlo u Njemačku tokom prošle godine.

- Vjerujemo da festival mora da odgovara na realnost koja nas okružuje, a ne samo da ima osmijehe na crvenom tepihu - naglasio je Koslik.

Ovogodišnje 66. Berlinale traje do 21. februara.

Izvor: Tanjug

Foto: berlinale.de

Portal Analitika