Abiznis

Vidaković: Odluka o angažmanu nakon uplate zaostalih zarada i doprinosa

Oko 75 radnika kojima će biti ponuđen jednogodišnji radni angažman u Novom duvanskom kombinatu (NDKP) na današnjem zboru se nijesu izjasnili da li će prihvatiti angažman i čekati posao na birou, ili će se odlučiti za isplatu otpremnina. Odluku će, kako je Portalu Analitika kazala predsjednica sindikata NDKP-a Snežana Vidaković. radnici individualno donijeti početkom naredne sedmice.
Vidaković: Odluka o angažmanu nakon uplate zaostalih zarada i doprinosa
Portal AnalitikaIzvor

“Stečajni upravnik Veselin Raičević je preuzeo na sebe obavezu da se do 15. februara uplate zaostale plate i doprinosi kako bismo s time otišli na biro. Dogovoreno je da radnici ne uzimaju rješenje o prestanku radnog odnosa dok ne dobiju zaostale zarade i doprinose. Što se tiče otpremnine, one variraju u zavisnosti od godina radnog staža. Takođe je dogovoreno da se ovlasti osoba koja bi potpisala sporazum o pojedinačnoj visini otpremnina i do tada neće biti odlazaka iz fabrike”, precizirala je Vidaković.

Ona je naglasila da radnici koji odluče da prihvate radni angažman insistiraju da dobiju pismene garancije.

“Na zboru su još jednom izložene manjkavosti ovakvog radnog angažmana, da čekamo na birou dok nas novi investitor ne angažuje”, dodala je Vidaković.  

Spisak od 75 radnika, kojima ce biti ponuđen radni angažman nakon remonta mašina, objavljen je u srijedu na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Tenderske komisije Branko Vujović, predstavnik Ministarstva poljoprivrede Nemanja Katnić, budući direktor NDKP-a, Slavoljub Vukašinović, predstavnik bivših radnika Željko Vujadinović i predsjednik sindikata Duvanskog kombinata Podgorica (DKP) Snežana Vidaković.

Prema riječima stečajnog upravnika DKP-a Veselina Raičevića, ako se radnici odluče na socijalni program, otpremnine će biti isplaćene u roku od 30 dana. U taj program je uključen i 61 bivši radnik.

Oni su prethodnih dana vozilima blokirali glavnu kapiju fabrike, tražeći isplatu otpremnina.

Kompanija BMJ Industries FZ LLC iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), jedina je dostavila ponudu za privatizaciju, odnosno dokapitalizaciju NDKP i trebalo bi uskoro sa Vladom da potpiše ugovor.

Portal Analitika