Region

VUJIČIĆ: Vlasti sramno uklonile Ulicu Radovana Zogovića u Prištini

Crnogorci sa Kosova najoštrije osuđuju varvarski čin rukovodstva Opštine Priština koji su na najbrutalniji način u naselju Gradić Pejton uklonili Ulicu Radovana Zogovića, jednog od najvećih crnogorskih pjesnika, kazao je predsjednik Udruženja Crnogoraca Kosova Slobodan Vujičić.
VUJIČIĆ: Vlasti sramno uklonile Ulicu Radovana Zogovića u Prištini
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

"Ulica Radovana Zogovića sada nosi ime Lorenc Antoni protiv koga nemamo ništa, naprotiv uvažavamo njegova djela. Međutim, svoju ulicu u glavnom gradu Kosova Antoni Lorenc je zaslužio na mnogo civilizovaniji način, a ne uklanjanjem imena onoga koga je i sam iznad svega cijenio. Ukloniti Ulicu Radovana Zogovića, pjesnika i tvorca istinskog remek-djelo, čudesne “Pjesme Ali Binaka” je neljudski čin rukovodstva Opštine Priština čime su najprije zgazili Lorenc Antonija i Ali Binaka. Najtužnije je da su pogazili sve civilizacijske vrijednosti i pljunuli na Slobodu. Na taj izrodski način su pokazali svoje pravo lice a domaćoj i svjetskoj javnosti poslali veoma jasnu poruku da što se njih tiče, Crnogorci nijesu dobrodošli u Prištinu", ističe Vujičić.

Naglašava da je Radovan Zogović ljudska veličina.

"Koja nas je naučila da tražimo i volimo isključivo čovjeka bez obzira na nacionalnu, etničku i vjersku pripadnost, pa se pitamo da li moguće da mu je albanski narod tokom rata sačuvao i ime i grob, a da ga danas u miru od šačice ektremista ne možemo svi zajedno sačuvati", ističe Vujičić.

Podsjeća da je tabla Radovana Zogovića prije njenog potpunog uklanjanja bila u više navrata skrnavljena i predmet huliganskog radovanja.

"Da li sve ovo rade iz pukog neznanja, ili pak mržnje i fasisoidne ideologiji pokazaće vrijeme, ali je činjenica da je kvazi urbano rukovodstvo Opštine Priština od posleratnog perioda najveće razočarenje one iskonske građanske Prištine sa kojom smo se svi do njihovog dolaska ponosili", ocijenio je Vujičić.

Zbog svega upućuju apel matičnoj državi Crnoj Gori, Vladi Kosova, međunarodnoj zajednici, nevladinom sektoru, instituciji Ombudsmana, akademicima i javnim ličnostima da osude ovaj nasilnički čin i što oštrije reaguju kako bi se u najkraćem vremenskom roku ispravila počinjena nepravda.

"U suprotnom, najavljujem da ću se u ime svih nas koji poštujemo sebe i druge, ali i njegujemo lik i djelo Radovana Zogovića boriti svim demokratskim sredstvima uključujući i štrajk glađu. Mi Crnogorci ne tražimo mnogo, do poštovanja minimuma našeg ljudskog dostojanstva, uvažavanja našeg nacionalnog i etničkog bića i naših najznačajnijih istorijskih ličnosti koje su dale nemjerjivi doprinos u razvoju i edukaciji čitavog kosovskog društva. Ukoliko nam se ne može omogućiti ni taj istinski minimum ne preostaje nam ništa drugo do da iako autohtona etnička zajednica napustimo Kosovo, jer nas je i onako iz godine u godinu sve manji i manji broj", poručuje Vujičić.

Portal Analitika