Politika

Rogozin ne može u Crnu Goru

Potpredsjednik Vlade Rusije i jedan od najbližih saradnika predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina, Dmitrij Rogozin nalazi se na listi ruskih državljana kojima nije dozvoljen ulazak na teritoriju Crne Gore, piše Pobjeda.
Rogozin ne može u Crnu Goru
Portal AnalitikaIzvor

Rogozina je u posjetu Crnoj Gori, bez bilo kakvih konsultacija sa državnim organima, zvao predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević tokom višednevne posjete Moskvi. Kako je Pobjedi saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, Rogozin se nalazi na listi ruskih državljana kojima je, na osnovu Vladine odluke o uvođenju međunarodnih restriktivnih mjera, ograničen ulazak u Crnu Goru.

Vlada se, kao i u slučaju ruskog tajkuna Konstantina Malofejeva, pozvala na odluku Savjeta Evropske unije od 17. marta 2014. godine i ta odluka je produžavana svakih šest mjeseci. Restriktivne mjere Rogozinu su uvedene u odnosu na djelovanja koja podrivaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine - navodi se u izjavi MVPEI dostavljenoj Pobjedi. Sankcije EU odnose se pored zabrane putovanja i na zamrzavanja računa, ali nije poznato da li Rogozin ima novca na računima poslovnih banaka u Crnoj Gori. Rogozin je u decembru prošle godine izazvao pravi politički skandal kada je izjavio da će Crna Gora zažaliti zbog članstva u NATO. Rogozin je pojasnio da pri tome ne misli na narod, već na rukovodstvo države. (Opširnije čitajte u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika