Region

Đilas blokirao DS

Firma "Multikom", bivšeg lidera demokrata Dragana Đilasa, aktivirala je mjenicu na svoja potraživanja od DS, pa je sada dug ove stranke narastao na 109 miliona dinara - saznaju "Novosti".
Đilas blokirao DS
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Prema podacima Narodne banke Srbije, prije samo nekoliko mjeseci, demokrate su dugovale 71 milion dinara, a nagli skok minusa nastao je upravo zbog namjere Đilasa da namiri svoja potraživanja.

Naime, "Multikom" je u oktobru prošle godine otkupio dug DS od Razvojne banke Vojvodine (RBV), jer je prijetila opasnost da banka proda imovinu koju su funkcioneri ove stranke stavili pod hipoteku, uključujući i stan u kojem živi Đilas. On je tada objasnio da je otkup duga bio jedini način da se sačuvaju založene nekretnine, kao i da je njegova firma sa DS potpisala ugovor po kojem se stranka obavezuje da će ga vratiti, za šta je procijenjeno da će biti potrebno godinu i po do dvije.

Dug demokrata Razvojnoj banci iznosio je 42 miliona dinara, a vrijednost oko 15 založenih nekretnina procijenjena je na tri puta veću vrijednost - oko 120 miliona dinara.

Sekretar DS Milan Popović rekao je da je dug DS naglo povećan jer je u iznos ukupne blokade njihovog računa ušla i suma koju stranka duguje firmi "Multikom":

- Đilas, odnosno firma "Multikom", prosto su stali u red za naplatu svojih potraživanja. Dogovorom s njim, postigli smo da banka ljudima ne oduzima kuće, a da DS više ne duguje ni dinara RBV. Dugovanja polako smanjujemo, i to na mjesečnom nivou za oko sedam-osam miliona dinara. Kad Đilasova potraživanja dođu na red, i on će biti isplaćen.

S obzirom na besparicu u kojoj se DS nalazi, i kampanja ove stranke biće prilagođena finansijskim mogućnostima. Popović kaže da nikakve kredite ni pozajamice neće uzimati i da će se u potpunosti osloniti na priloge članstva i simpatizera i prihode koji im sljeduju iz budžeta. Zbog toga će i akcenat biti stavljen na kampanju od vrata do vrata, a ne na skup televizijski marketing.

Novosti.rs 

Portal Analitika