Politika

LP: Crna Gora je suverena država, Rusija to mora da shvati

Crna Gora je suverena država koja je, de fakto, članica NATO saveza i koja slijedi politiku koja je trijumfovala 2006. godine na Referendumu i proklamovana je Ustavom. Crna Gora vodi spoljnu politiku u najboljem interesu svih njenih građana i građanki i u interesu snažnijeg ekonomskog, demokratskog i ukupnog civilizacijskog napretka naše države ali i regiona. Svako ko pokušava da zaustavi te procese, nije dobronamjeran prema sreći i miru građana Crne Gore. I zvaničnici Ruske Federacije to moraju da shvate, saopšteno je iz Liberalne partije povodom današnje izjave ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova.
LP: Crna Gora je suverena država, Rusija to mora da shvati
Portal AnalitikaIzvor

“U tom smislu, izjava Ministra vanjskih poslova Rusije, Sergeja Lavrova, da je takav put Crne Gore „vještački i neprirodan“ nije na dobrom tragu izgradnje kvalitetnih odnosa između naše dvije države koje su bile saveznice u različitim epohama. Takvim odnosom prema Crnoj Gori, oni direktno urušavaju dobru savezničku tradiciju i pokušavaju se nametnuti kao supervizor. Građani Crne Gore takvo nešto nikad nijesu prihvatali”, navodi se u reagovanju LP-a.

Takve izjave zvanične Rusije, kako se navodi, uz tonove koji pominju građanske sukobe i pokušavaju destabilizovati i militarizovati političku scenu, mogu nanijeti štetu građanima, a dugoročno, to je gubitnička opcija samo za one koji pristaju na takvu retoriku. Njihovo mjesto je osigurano na- smetlištu istorije.

“Podsjećamo da je Predsjedništvo Liberalne partije, na sjednici održanoj u decembru 2015. godine, osudilo agresivno miješanje ruske politike koja je slala neprimjerene tonove prema jednoj maloj ali suverenoj državi koja slijedi volju i interese svojih građana. Liberali će kao dio aktuelne i buduće crnogorske vlasti, uz podršku svojih liberalnih prijatelja iz Evrope i svijeta, ALDE saveza liberala Evrope i Liberalne internacionale, snažno promovisati najbolje interes građana Crne Gore i put Crne Gore u društvo modernih i demokratskih naroda EU i NATO saveza. Slobodan pojedinac, slobodno društvo, slobodna ekonomija i mir vrijednosti su koje zajednički dijelimo sa svim građanima Evrope. Vjerujemo da to jeste nit koja će nas čvrsto držati u porodici evropskih naroda”, stoji u saopštenju.

Portal Analitika