Društvo

Šoć: Zečević će svoje tvrdnje objašnjavati pred nadležnim sudovima

Povodom višestrukog oglašavanja u crnogorskoj javnosti, neregistrovanog udruženja građana (tzv. Nacionalnog saveza), koje svojim nazivom namjerno zbunjuje, podsjećajući na Nacionalni savjet crnogorske manjine, koga zastupa samozvani „generalni sekretar“ Mirko Zečević, želim da istaknem:da je Nacionalni savjet nakon godinu dana rada u skromnim uslovima napokon ušao u prostor koji svojom veličinom i izgledom i dolikuje instituciji koja predstavlja skupštinu crnogorske nacije u Republici Srbiji, izjavio je predsjednik Nacionalnog savjeta crnogorske manjine Ratko Šoć.
Šoć: Zečević će svoje tvrdnje objašnjavati pred nadležnim sudovima
Portal AnalitikaIzvor

 „Zakupnina ove zgrade će biti plaćana u iznosu koji predstavlja polovinu minimalne tržišne cijene u Vrbasu, a sve prema gradskim pravilnicima. Taj popust je rješenjem Pokrajinske vlade odobren Nacionalnom savjetu zbog značaja njegovog djelovanja. Očekuje se i pomoć države Crne Gore, koja će snositi dio troškova zakupa. Borba za te uslove pod kojim je Savjet ušao u prostorije traje tačno godinu dana. Svi prateći troškovi kao što su oprema i namještaj takođe su regulisani po knjigovodstvenim cijenama Razvojnog fonda Vojvodine koje su višestruko niže od tržišnih. Gdje je tu samozvani „generalni sekretar“ pronašao predizbornu kampanju i čime je inspirisana njegova primitivna retorika kojom vrijeđa, podmeće i omalovažava svoje dojučerašnje prijatelje i saradnike, kao i zvanične institucije Vlade AP Vojvodine?! Verbalni primitivizam dojučerašnjeg saradnika većine ljudi koja je  u rukovodstvu Nacionalnog savjeta, ne iznenađuje, obzirom da od trenutka ostajanja bez angažmana u crnogorskoj diplomatiji na mjestu saradnika za dijasporu, počinje njegova kampanja podmetanja, intriga i javnih pokušaja nametanja sebe kao najboljeg kadrovskog rješenja za Savjet. Žalosno je što u tome ne štedi ni dojučerašnje kolege iz diplomatije niti institucije crnogorske države. A posebno je žalosna njegova potreba da ljude oko sebe konstantno vrijeđa i naziva pogrdnim nadimcima. Da li gospodin Zečević misli da je takav vokabular u interesu crnogorske nacionalne manjine u Srbiji?  Za javno iznešene laži o uplaćivanju novca na navodna fiktivna udruženja i ugašene agencije, obavještavam Zečevića, kao i one koji ga hrane izmišljotinama, da će tu materiju objašnjavati pred nadležnim sudovima, a ne samo pred sudom javnosti“, istakao je Šoć u reagovanju dostavljenom Portalu Analitika.

Zečević, kako dodaje, vješto skriva činjenicu da su sve ugledne  javne ličnosti koje je njegovo Udruženje predložilo bili kandidati  za odbore Savjeta na sjednici u Novom Sadu, u aprilu mjesecu 2015 godine.

„Ta sjednica, uz svesrdnu podršku samog Zečevića, prekinuta je, jer njemu nije ni bilo u interesu da te ugledne javne ličnosti uđu u odbore, niti mu je u interesu funkcionisanje crnogorske zajednice u Srbiji, a sve to iz samo jednog razloga – jer nije zadovoljena njegova lična ambicija da bude sekretar Savjeta. Jedino kada se gospodin Zečević založio za ugledne javne ličnosti je kada su im trebali biti isplaćeni honorari za tribinu posvećenu Danilu Kišu koju je organizovalo njegovo Udruženje, a koju je Nacionalni savjet podržao i organizaciono i finansijski. Čak šta više, prva sredstva koja je Savjet isplatio sa svog  računa bila su za tu aktivnost. Od trenutka ulaženja u nove prostorije Nacionalni savjet crnogorske manjine u Srbiji otvara novu stranicu svoga djelovanja. Ona ne bi bila moguća bez velike podrške diplomatske misije Crne Gore u Srbiji, kao i nadliježnih institucija Vlade Crne Gore (što im je i obaveza poštujući nacionalnu strategiju matice države, a u skladu sa važećim propisima R Srbije). Ovim putem im se najsrdačnije zahvaljujem na svoj dosadašnjoj pomoći. A sve zainteresovane pozivam da što češće obilaze našu zajedničku kuću i da doprinesu koliko mogu što boljem i kvalitetnijem radu“, naveo je Šoć.  

Portal Analitika