Abiznis

Tivat: Morsko dobro će najviše investirati u Solila

Javno preduzeće Morsko dobro Budva će ove godine iz svog dijela prihoda ostvarenih davanjem u zakup djelova obale u Tivtu, u toj opštini investirati oko 100 hiljada eura, navedeno je u Planu korišćenja sredstva tog JP za 2016, koji je usvojila Vlada. Morsko dobro ove godine očekuje da će imati ukupan prihod od svojih poslovnih aktivnosti u iznosu od 6,4 miliona eura od čega polovina treba da se prebaci primorskim opštinama.
Tivat: Morsko dobro će najviše investirati u Solila
Portal AnalitikaIzvor

Prema Zakonu o finansiranju lokalne uprave, Morsko dobro opštinama ustupa 50 odsto ukupnog iznosa sredstva koje prihoduje sa njihove teritorije, a opštine imaju obavezu da taj novac ulože u finasiranje cjelogodišnjih komunalnih djelatnosti na nezakupljenim djelovima obale. Sa druge strane Morsko dobro iz „svoje“ polovine novca, ima obavezu da ulaže u održavanje i izgradnju nove obalne infrastrukture po primorskim gradovima.

Tako će ove godine, prema Planu na koji je saglasnost dala Vlada, uložiti 20 hiljada eura za izradu i revizuju projekta za reguisanje vodotoka i kanala na području specijalnog rezervata prirode Solila u Tivtu, dok će izrada projekta uređenja obale u Donjoj Lastvi, sa revizijom projekta i izradom studije procjene uticaja na životnu sredinu, koštati 35 hiljada eura.

Za revizuju projekta rekonstrukcije i sanacije pristaništa u Donjoj Lastvi ispred crkve Svetog Roka izdvojiće se 500 eura, dok će izrada Studije zaštite kulturne baštine u secijalnom rezervatu Solila koštati 7 hiljada eura. Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu sanacije pristaništa Donja Lastva koštaće 4 hiljade, dokće se za sanaciju postojećih šetališnih staza, mostova i nasipa i izradu informativnih tabli za Solila, sa nadzorom nad tim radovima, izdvojiti još 22.500 eura. Godišnji monitoring stanja životne sredine na Solilima koštaće 10 hiljada eura.

Morsko dobro je u ovu godin u prenijelo i nerealizovanu obavezu iz prošlogodišnjeg investicionog plana – da odbojnicima opremi pristaništa Mulo Veselina u Lepetanima i Novo mulo na Obali Đuraševića u Tivtu za što se ne navodi precizan iznos novca, odnosno za izradu projektne dokumentacije za sanaciju pristaništa Donja Lastva i Krašići, što će koštati 12 hiljada eura.

Interesantno je da se u Finansijskom planu Morskog dobra za ovu godinu nigdje ne navodi najavljena velika zajednička investicija izgradnje obalnog šetališta i otvorenog plivališta-mandraća na lokaciji Belane u Tivtu. Opština Tivat inače, u svoj plan kapitalnih investicija za ovu godinu uvrstila je prvu fazu tog projekta ukupne vrijednosti 1,1 milion eura, a što su lokalna uprava i Morsko dobro trebali zajedno da finansiraju.

Boka news, rtcg.me

Portal Analitika