Tenis

Sudije učestvovale u namještanju mečeva!

Skandal oko namještanja mečeva u tenisu rapidno se širi, a nove informacije potvrdile su umiješanost i sudija.
Sudije učestvovale u namještanju mečeva!
Portal AnalitikaIzvor

Dvoje međunarodnih sudija tajno je suspendovano, dok je još četvoro doživotno izbačeno iz sporta zbog ozbiljne korupcije, saznaje Gardijan.

Sudije iz Kazahstana, Turske i Ukrajine među optuženima su za uzimanje mita od kladioničarskih sindikata u zamjenu za manipulisanje rezultatima na ITF fjučersima – to je omogućavalo kladioničarima da stavljaju uplate na ishode koji su već bili poznati.

Gardijan takođe saznaje da je Kiril Parfenov, sudija iz Kazahstana, u februaru doživotno suspendovan jer je na ’Fejsbuku’ kontaktirao drugog zvaničnika kako bi manipulisao rezultatom mečeva. Ipak, teniski zvaničnici nijesu javno iznijeli detalje, već su obavijestili mali broj direktora turnira i nacionalnih teniskih federacija. 

Međunarodna teniska federacija (ITF) takođe ćuti o slučaju Denisa Pitnera, sudije iz Hrvarske, koji je dobio kaznu od 12 mjeseci u avgustu prošle godine jer se prijavljivao na nalog sa kojeg su uplaćivane opklade na teniske mečeve. Takođe, ova organizacija nije obavijestila javnost da je protiv još četvorice zvaničnika podnijeta prijava zbog korupcije, već je to učinila kada su informacije ’procurile’. 

Istraga ovog engleskog medija podigla je zabrinutost oko namještanja u tenisu na još viši nivo, ali i otkrila manjak transparentnosti u ITF, krovne organizacije u ’bijelom sportu’. Postavlja se i pitanje da li je ITF slučajno stvorio uslove za širenje korupcije. 

(B92)

Portal Analitika