NATO

Stoltenberg: Potrebno što više rezultata

Crna Gora treba da nastavi sa reformama, a institucije moraju da ostvare što više rezultata u borbi protiv korupcije, kazao je generalni sekretar Alijanse, Jens Stoltenberg, i poručio da odluke Crne Gore svi treba da poštuju.
Stoltenberg: Potrebno što više rezultata
Portal AnalitikaIzvor

„Crna Gora je sprovela mnoge reforme, pozdravljam to i na osnovu tih reformi odlučili smo da pozovemo Crnu Goru da počne pristupne pregovore. Naglasili smo da Crna Gora treba da nastavi da sprovodi reforme i mislim da je ovo bila jasna poruka sve vrijeme i da je Vlada potvrdila da će Crna Gora nastaviti sa reformama“, rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je, na okruglom stolu sa crnogorskim novinarima u Briselu, rekao da je poseban fokus Alijanse na važnosti vladavine prava, borbi protiv korupcije, kao i na tome da se obezbijedi da novo Specijalno tužilaštvo radi efektivno i Agencija za sprečavanje korupcije radi svoj posao.

„Imate zakone, institucije, ali sad želimo da vidimo što je moguće više rezultata, da se institucije bore protiv korupcije, da Specijalno tužilaštvo i Agencija imaju rezultate. O ovome sam razgovarao tokom posjete Crnoj Gori i premijer i ministri su uvjerili da je ovo nešto na šta će Crna Gora biti fokusirana“, naveo je on.

Upitan da li NATO ima informaciju da Rusija pomaže proteste, partije ili organizacije u Crnoj Gori, Stoltenberg je rekao da je to pitanje bilo više puta u medijima, ali da neće ulaziti u to i miješati se u unutrašnje debate u Crnoj Gori.

„Naglasiću opet da NATO poštuje unutrašnje procese suvrerenih demokratija. Vjerujem i da svi ostali treba da poštuju odluke koje Crnogorci donose i da se ne miješaju u taj proces. To mi radimo i pozivam i ostale da urade isto“, kazao je Stoltenberg.

On je pozdravio rast podrške javnosti integraciji Crne Gore u NATO.

„Ovo je bilo jedno od pitanja na koje su i mnoge saveznice bile fokusirane. Javna podrška je važna“, poručio je Stoltenberg.

Stoltenberg se, kako je rekao, nada da pristupni pregovori, koji će početi naredne sedmice, neće trajati dugo.

„Da ćemo moći da ih završimo kroz par mjeseci i da ćemo moći da započnemo proces ratifikacije u 28 zemalja članica. Ne mogu reći koliko će to trajati, jer je to na parlamentima zemalja članica. Poslednji put je trajalo godinu i, ako je to neki orjentir, i ovog puta će trajati toliko, ali ne bih procjenjivao koliko će trajati“, rekao je on.

Upitan da li dešavanja na političkoj sceni u Crnoj Gori i najava rekonstrukcije Vlade mogu uticati na integraciju Crne Gore u NATO, Stoltenberg je rekao da svi moraju shvatiti da u svim demokratijama ima različitih partija, stavova, mišljenja.

„Činjenica je da i u Crnoj Gori ima različitih mišljenja o NATO-u i to je prirodno. Tako je i u mojoj zemlji i to je tipično za demokratiju – da postoje različita mišljenja. Mi ćemo poštovati odluke koje suverena nacija donosi, kao i odluke institucija Crne Gore, Vlade i parlamenta, o tome kako se nosite sa pitanjem pristupanja NATO-u“, poručio je Stoltenberg.

Na pitanje da li očekuje da će naredna vlada, nakon izbora, biti „pro-NATO“, on je ponovio da je Crna Gora suverena nacija.

„Crna Gora odlučuje i ja poštujem odluku Crne Gore i mislim da svi treba da je poštuju. Na demokratski izabranim tijelima Crne Gore je da odluče i bilo bi pogrešno da ja počnem da utičem na te odluke. To nije moja odluka, već vaša i poštujem je. To je slučaj i kad je u pitanju ishod izbora u Crnoj Gori. Bilo bi pogrešno da ja, kao generalni sekretar NATO-a, imam mišljenje o tome kakav ishod izbora želim da vidim“, ocijenio je Stoltenberg.

Prema njegovim riječima, saveznice koje štite jedna drugu i poštuju odluke demokratskih institucija. „Na Crnoj Gori je da odluči i poštovaćemo Vašu odluku“.

Stoltenberg je rekao da je NATO ključ za stabilnost i mir u Evropi.

„Ovo je bila prednost za cijelu Evropu i ekonomski napredak, jer su mir i stabilnost važni sami po sebi, ali i zato što stvaraju osnov za ekonomski rast i razvoj. NATO je alijansa zasnovana na konsenzusu, gdje svaka nacija, mala ili velika, ima mjesto za stolom i odluke se donose konsenzusom“, rekao je Stoltenberg.

Prema njegovim riječima, nema odluke u NATO-u kojom se primorava država da uradi nešto što ne želi, jer mora da se saglasi.

„I sam dolazim iz male nacije, u NATO-u smo od osnivanja Alijanse i vidjeli smo koliko je važno za male nacije da budu za stolom, jer velike nacije mogu da utiču na dešavanja u svijetu samo njihovom jačinom. Male nacije zapravo više zavise od intitucija, pravila, demokratskih procesa, i to je razlog zašo je Norveška odlučila da bude dio Alijanse“, kazao je Stoltenberg.

 

MINA

Portal Analitika