Crna hronika

Akcija „Trio”: Krivične prijave za zelenaštvo i prevaru

Službenici Sektora kriminalističke policije Uprave policije MUP-a – Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta su danas, u okviru obavještajnog projekta „Loan“ koji sprovodi SKP a koji je usmjeren na otkrivanje i suzbijanje zelenaštva, realizovali petnaestu akciju pod nazivom „Trio“ u kojoj su, u koordinaciji i po nalogu tužilaštva, procesuirali dva lica, saopšteno je iz Uprave policije.
 Akcija „Trio”: Krivične prijave za zelenaštvo i prevaru
Portal AnalitikaIzvor

Krivična prijava je podnijeta protiv V.R. (38) iz Nikšića, zbog osnova sumnje da je, na štetu J.M. (69) iz Budve, počinio krivično djelo zelenaštvo. Krivičnom prijavom obuhvaćen je i pomenuti J.M, zbog osnova sumnje da je na štetu jednog lica, I.R. iz Budve, počinio krivično djelo prevara.

- Policijsko – tužilačke aktivnosti upućuju na sumnju da je V.R. počinio KD zelenaštvo 19. marta 2014. godine na način što je, koristeći teške prilike J.M, ovom licu dao na zajam 10.000 eura, uz tzv. zelenašku kamatu od 12%, a na period od tri mjeseca. Kao sredstvo obezbjeđenja J.M. mu je, sumnja se, u zalog dao stan površine 28 m2, vrijedan 22.000 eura, kroz zaključivanje kupoprodajnog ugovora. S obzirom da J.M. u dogovorenom roku nije vratio novac odnosno isplatio ono što su se dogovorili da je dugovano, V.R. je na osnovu pomenutog ugovora kod Uprave za nekretnine uknjižio stan na svoje ime – navodi se u saopštenju.

Oštećeni J.M. se krivičnom prijavom tereti da je počinio KD prevara tako što je, kako se sumnja, V.R. u zalog za zelenaški dug dao nekretninu, odnosno faktički prodao pomenuti stan od 28 m2 koji je prethodno i to 1966. godine prodao I.R. iz Budve. I.R. je od tada bio držalac stana i vanknjiški vlasnik ove nepokretnosti s obzirom da ga za navedeno vrijeme nije preveo na svoje ime.

Podsjećamo da su službenici Sektora kriminalističke policije od početka ove godine, tačnije 13. januara, u okviru obavještajnog projekta „Loan“ realizovali akcije pod nazivom „Omča“ i „Zvrk“ u kojima su procesuirana dva lica.

Do sada je, tokom prošle i ove godine, realizovano 15 akcija u okviru ovog projekta, usmjerenih na suzbijanje zelenaštva. U ovih 15 akcija ukupno je procesuirano 19 lica od čega 17 lica za KD zelenaštvo, dok iznos novca koji je, kako se sumnja, plasiran vršenjem ovih krivičnih djela iznosi oko 1.100.000 eura (milion i sto hiljada eura).

Policijsko – tužilačke aktivnosti u okviru obavještajnog projekta „Loan“ se nastavljaju.

Portal Analitika