Društvo

Kliničkom centru uručena pokretna stomatološka stolica

Pokretna stolica koju je Zavod za zapošljavanje donirao Kliničkom centru Crne Gore KCCG omogućiće pružanje stomatoloških usluga osobama sa posebnim potrebama.
Kliničkom centru uručena pokretna stomatološka stolica
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Zavod je donirao KCCG-u mobilnu dentalnu jedinicu, čija je vrijednost oko 24 hiljade eura.

Direktor KCCG, Ranko Lazović rekao je da se bolesti usta i zuba mogu liječiti u stomatološkoj poliklinici, ukoliko je to moguće u lokalnoj anesteziji.

Ukoliko ne, kako je precizirao, onda se za djecu to radi u Institutu za bolesti djece, a za odrasle u operacionoj sali Kliničkog centra.

"Stolica se montira odnosno nastavci, da se opšta anestezija i odradi potrebna zdravstvena procedura“, precizirao je Lazović.

Prema njegovim riječima, na taj način se pomoglo socijalizaciji osoba sa posebnim potrebama i omogućila njihova inkorporacija u društvenu zajednicu.

Lazović je dodao da će na ovaj način osobe sa invaliditetom biti ravnopravnom položaju sa osobama koje nemaju invaliditet i omogućili im dobijanje usluga te vrste unutar Crne Gore.

"Ministarstvo zdravlja planira, zajedno sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja MRSS uz podršku KCCG-a, da se takva jedinica u budućnosti formira i na sjeveru Crne Gore“, kazao je Lazović.

Ministar zdravlja Budimir Šegrt, kazao je da je i ranije bilo pokušaja da se to pitanje riješi, ali nijesu, kako je objasnio, na tenderima imali adekvatne ponude.

On je ocijenio da se ne može biti zadovoljan sadašnjim stanjem stomatologije u zdravstvenom sistemu.

Ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević, poručila je da će Vlada raditi na poboljšanju uslova osoba sa invaliditetom.

"Potrebno je dao otklanjamo prepreke poput ove i sve na koje nailaze ranjive grupe. Rad na bržem otklanjanju prepreka obaveza je MRSS i Vlade u cjelini kako bi članovi tih ranjivih grupa bili aktivni učesnici društva“, navela je Kovačević.

Prema njenim riječima, razmišljaju da na sjeveru države obezbijede ovakvu stolicu.

"Uradićemo to za Ministarstvom zdravlja. Za to je potrebno određeno vrijeme na koji način ćemo to završiti, ja se nadam da ćemo brzo, za par mjeseci“, poručila je Kovačević.

Milenko Vojičić iz Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore rekao je da ova donacija znači puno, jer je ovo jedan od velikih problema za osobe sa invaliditetom.

"Postoji nedostatak odgovarajućih ordinacija u koje osobe sa invaliditetom imaju pristup uslugama koje su im zakonom i propisima obezbijeđene“, poručio je Vojičić.

Mina 

Portal Analitika