Crna hronika

SOCTA: Drastičan rast cijene marihuane i pojava plantaža u Crnoj Gori

Domaći policijski eksperti u Procjeni opasnosti od organizovanog kriminala SOCTA, upozoravaju na značajan porast cijene marihuane na crnogorskom tržišu i moguće pojave manjih plantaža na teritoriji Crne Gore. U posljednje dvije godine cijena marihuane je udvostručena.
 SOCTA: Drastičan rast cijene marihuane i pojava plantaža u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

U oblasti krijumčarenja narkotika najznačajnije promjene zabilježene su u odnosu na krijumčarenje marihuane. Ključni faktor koji je uticao na promjene je policijska akcija izvedena u albanskom selu Lazaret, kao i zaplena policije Albanije od preko 7 tona marihuane,što predstavlja rekordnu zaplenu marihuane u ovoj zemlji u poslijednih 5 godina.

“Imajući u vidu da je Albanija glavni proizvođač kanabisa u regionu, te da je Crna Gora prva tranzitna tačka za njegovo krijumčarenje, navedene aktivnosti su u značajnoj mjeri uticale na promjenu stanja kako na lokalnom,tako i međunarodnom ilegalnom tržištu. Ključne promjene ogledaju se u dinamici rada domaćih i regionalnih organizovanih kriminalnih grupa i promjeni cijene marihuane na veliko. U drugoj polovini 2014. godine, cijena jednog kilograma marihuane (na veliko) je u odnosu na 2013. godinu povećana za 100%, a primjetan je i dalji trend rasta cijene ove droge. U toku 2013. godine, u prekograničnom pojasu Albanije i Crne Gore (oblast Skadarskog jezera) cijena jednog kilograma marihuane, u zavisnosti od kvaliteta, kretala se u rasponu od 500-600 eura, dok trenutna cijena u navedenom regionu za istu količinu iznosi najmanje 1 200 eura”, navodi se u dopuni dokumenta SOCTA iz 2015.godine..

To govori da je ponuda marihuane na tržištu opala, te da sada poseban izazov za kriminalne grupe predstavlja nabavka veće količine marihuane i njeno plasiranje na tržište zemalja EU po znatno većim cijenama.

“Rute i modus krijumčarenja su ostali nepromijenjeni. I dalje su ključni ulazni putevi, legalni i ilegalni prelazi na granici između Albanije i Crne Gore, a izlazni na graničnim prelazima prema BIH i Republici Hrvatskoj. U proteklom peridou nije zabilježen povećan trend krijumčarenja marihuane preko Luke Bar. U narednom periodu, kao buduće prijetnje mogu se izdvojiti pojava laboratorija za proizvodnju marihuane u vještačkim uslovima, ali i pojava manjih plantaža za proizvodnju marihuane u ruralnim područjima Crne Gore”, zaključuje se u dokumentu. P.Z.

 

Portal Analitika