Region

Tirk kandidat Slovenije za prvog čovjeka UN

Slovenački ambasador pri Ujedinjenim nacijama Andrej Logar zvanično je predao kandidaturu Danila Tirka za novog generalnog sekretara Ujedinjenih nacija.
Tirk kandidat Slovenije za prvog čovjeka UN
Portal AnalitikaIzvor

Tirk je profesor međunarodnog prava i nekadašnji slovenački predstavnik u UN, a od 2007. do 2012. bio je i predsjednik Slovenije, prenijela je agencija Hina.

Danilo Tirk je jedan od više kandidata iz zemalja istočne Evrope koje su istakle svoje kandidate za položaj sadašnjeg generalnog sekretara Ban Kimuna, kojem krajem godine ističe mandat.

Tirk uživa jaku podršku koalicione vlade premijera Mire Cerara, kao i predsjednika Boruta Pahora, koji je Tirka nasledio na mestu predsjednika države.

Velike rezerve oko Tirkove kandidature je, međutim, više puta javno izrazila opoziciona Slovenačka demokratska stranka bivšeg premijera Janeza Janše, koja navodi da je Tirkov predsjednički mandat u Sloveniji bio obilježen izrazitom političkom pristrasnošću u korist ljevice.

Kandidat koji najbolje odgovara za položaj budućeg generalnog sekretara UN-a će po proceduri izabrati Savet bezbjednosti, koji će zatim predložiti njegovo imenovanje Generalnoj skupštini.

Očekuje se da bi postupak mogao da bude okončan na jesen.

(Tanjug/RTS)

Portal Analitika