Društvo

Lani pronađeno 97 kilograma pokvarene piletine i 16,7 junetine

U Crnoj Gori prošle godine je uništeno 97,1 kilogram pilećeg mesa i 16,7 kilograma junećeg - kazali su Pobjedi iz Uprave za inspekcijske poslove.
Lani pronađeno 97 kilograma pokvarene piletine i 16,7 junetine
Portal AnalitikaIzvor

Prema njihovim riječima, u toku 2015. godine građani su podnijeli 35 prijava u kojima su izrazili sumnju u bezbjednost hrane životinjskog porijekla u objektima za prodaju na malo.

- Za pileće meso bilo je 10 prijava, među kojima su tri bile osnovane. U objektu „Martinović“ u Bloku VI uništeno je 53,6 kilograma, a podnijet je i zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka. U objektu „MAXI 101“, domaća trgovina, uništeno je 24,4 kilograma i takođe podnijet zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

U oba slučaja sud je donio presudu kojom su ova dva subjekta kažnjena u skladu sa propisima. Takođe, u objektu „Market, d.o.o. Fortuna Consalting“, Bratstva i jedinstva 27, uništeno je 19,1 kilogram pilećeg mesa (zbog neposjedovanja deklaracije) i donijeto rješenje o otklanjanju nepravilnosti - naveli su iz inspekcije.

Za ostale vrste mesa (teleće, juneće, jagnjeće), kako su dodali, bilo je 11 prijava od kojih su tri bile osnovane. U objektu „Franca 15“ uništeno je 16,7 kilograma junećeg mesa, na osnovu čega je izrečena i mjera ukazivanja.

- U dva slučaja, u mesari „Ljiljković“, građani su prijavili da isti mesar uslužuje kupce mesom i naplaćuje, što se ispostavilo kao tačno, a to u maloprodajnom objektu nije dozvoljeno. Prvo je izrečena mjera ukazivanja, a onda rješenje o otklanjanju nepravilnosti - naveli su iz inspekcije.

U Upravi za inspekcijske poslove ističu da je meso na našem tržištu sigurno. Veterinarski inspektor prilikom kontrole ima pravo da pokvareno meso, kao i mesne proizvode kojima je prošao rok, uništi sonom kisjelinom.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika