Abiznis

Cijene nafte niske i narednih deset godina?

Cijene nafte će ostati niske još deset godina, budući da se usporava rast kineske privrede, poručuju stručnjaci iz "Vitol grupe", najveće svjetske kompanije za trgovinu naftom, a prenosi njujorška agencija "Blumberg".
Cijene nafte niske i narednih deset godina?
Portal AnalitikaIzvor

- Teško je predvidjeti značajniji rast cijena. U narednoj deceniji cijena nafte uglavnom će se vrtjeti oko 50 dolara po barelu. Mi zaista projektujemo cijenu od između 40 do 60 dolara po barelu, koja bi mogla da se zadži pet do deset godina - rekao je Tejlor.

Donja granica bi nagovijestila blagi oporavak za naftu tipa "brent", čija je cijena jutros u Londonu iznosila 33,38 dolara po barelu, dok bi gornja granica vratila cijene nafte na nivo iz jula 2015. godine - oko 55 dolara - kada je naftna industrija već preduzela mjere za borbu protiv krize.

Takve prognoze bi naftom bogatim državama i energetskoj industriji donijele najduži period niskih cijena još od 1986-1999. godine, kada je cijena po barelu varirala od 10 do 20 dolara.

Problem je, kako ocjenjuje Tejlor, u prekomjernim zalihama, dok je globalna ekonomija, sa druge strane, sve efikasnija u potrošnji nafte.

- Osim toga, Iran se vratio na tržište, a Kina, nekada najveće područje tražnje, sada usporava - kazao je on.

Izvor: Blic.rs

Foto: cnbc.com

Portal Analitika