Društvo

Ministarstvo nauke i AREA potpisali sporazum Otvorenog sistema za inovacije u Crnoj Gori

Ministarka nauke prof. dr Sanja Vlahović sa delegacijom, boravi danas i sjutra u Trstu, zahvaljujući dosadašnjoj uspješnoj saradnji Ministarstva nauke i Naučno-tehnološkog parka AREA na polju nauke i istraživanja, a na poziv Adrijiana De Maja, predsjednika AREA.
Ministarstvo nauke i AREA potpisali sporazum Otvorenog sistema za inovacije u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

Iz ministarstva navode da je AREA park jedan od vodećih multisektoralnih naučno-tehnoloških parkova u Italiji, a ima i ulogu koordinatora regionalnog sistema istraživačkih ustanova odnosno institucija u oblasti nauke, istraživanja, inovacija i kvalifikovanih usluga. On je izabran kao pobjednik Međunarodnog konkursa za izradu biznis plana za uspostavljanje prvog naučno-tehnološkog parka u Crnoj Gori (NTP).

0802trst2- Prvog dana posjete ministarka Vlahović sa članovima delagacije: pomoćnikom ministra nauke mr Darkom Petrušićem, dekanom Biotehničkog fakulteta UCG prof. dr Miomirom Jovanovićem, direktorom Istituta za biologiju mora iz Kotora dr Mirkom Đurovićem, članom Savjeta za naučnoistraživačku djelatnost i rukovodiocem za angažovanje osoblja i mobilnosti u BIO ICT Centru izvrsnosti doc. dr Enisom Kočanom i izvršnim direktorom Inovaciono-preduzetničkog centra "Tehnopolis" Ratkom Batakovićem, sastali su se sa Adrijanom De Majom, predsjednikom AREA Naučnog parka i Deborom Serakjani, predsjednicom regiona Frijuli Venecija Đulija. Ministarka Vlahović i pomoćnik Petrušić upoznali su prisutne sa aktivnostima Ministarstva nauke u proteklom periodu i planovima koji se odnose na Inovaciono-preduzetnički centar Tehnopolis u Nikšiću, na kojem radovi teku zacrtanom dinamikom i biće završeni na ljeto 2016. godine, kao i pripremnim aktivnostima na uspostavljanju prvog naučno-tehnološkog parka u Crnoj Gori, koji bi trebao da se gradi u kompleksu kampusa Univerziteta Crne Gore. Pored ovoga, predstavnici BIO-ICT Centra izvrsnosti u oblasti bio-informatike, čiji je jedan od ciljeva razvoj inovativnih rješenja i aplikacija u cilju unapređenja poljoprivrede, proizvodnje hrane i monitoringa životne sredine u Crnoj Gori, zajedno sa kolegama iz Trsta prepoznali su je brojne mogućnosti saradnje sa AREA Naučnim parkom i razmatrane mogućnosti zajedničkih aplikacija na evropskim H2020 projektima, podsticaj istraživanjima zasnovanim na inovacijama, kao i razvoj preduzetništva i pokretanje start-up-ova. Od posebnog značaja za BIO-ICT je i povezivanje sa istraživačima i biznis sektorom iz regiona Frijuli Venecija Đulija, čija je predsjednica Serakjani izrazila izuzetno interesovanje i predložila niz modela saradnje. Ovom sastanku prisustvovale su i regionalna ministarka za rad, obrazovanje, jednake mogućnosti, politiku prema mladima, istraživanja i Univerzitete u regiji Frijuli Venecija Đulija Loredana Panariti i šefica naučne i tehnološke bilateralne i multilateralne jedinice u Ministarstvu spoljnih poslova ove regije Imakolata Panone, kao i predstavnici Republike Srbije, Hrvatske i Slovenije. Nakon sastanka upriličeno je potpisivanje sporazuma između Ministarstva nauke Crne Gore i Konzorcijuma za naučna i tehnološka istraživanja iz Trsta AREA za potrebe razvoja Otvorenog sistema za inovacije u Crnoj Gori, čija je svrha uspostavljanje bliske saradnje - navodi se u saopštenju ministarstva.

Ministarka Vlahović drugog dana posjete sastaće se direktorima nekoliko centara izvrsnosti: Međunarodnog centra za Genetski inženjering i biotehnologiju (ICGEB), Laboratorije "Elettra" i "Fermi", dok će članovi delegacije obići različite institute u okviru parka AREA i održati niz sastanaka u kojima će biti uključeni i predstavnici Srbije, Hrvatske i Slovenije. Riječ je o pokretanju regionalnih projekata koji će pomoći razvoj u srodnim oblastima. 

Portal Analitika