Turizam

BIJELA: Za vikend Velika bokeška fešta i Sajam maslina i vina

Velika bokeška fešta i Sajam maslina i vina održaće se od 12. do 14. februara u Bijeloj, najavili su organizatori.
BIJELA: Za vikend Velika bokeška fešta i Sajam maslina i vina
Portal AnalitikaIzvor

Kako prenosi Boka News, prethodnih godina ove manifestacije organizovane su u okviru Praznika mimoze, ali su ove izostavljene, jer se njihovi organizatori nisu na vrijeme prijavili za učešće. Problem je bilo i mjesto održavana - Dom kulture u Bijeloj, koji je prošle godine zatvoren jer je procijenjeno da boravak u tom objektu nije siguran.

Predsjednik NVO "Velika bokeška fešta" Nikola Svilanović kazao je da su bili "zatečeni kada su saznali da nisu uvršteni u program 47. Praznika mimoze", ali da će manifestacija biti održana, jer im je, između ostalih, predsjednica Opštine Nataša Aćimović pružila podršku, pa će iz opštinske kase dobiti određena finansijska sredstva.

Za organizaciju kulturno-zabavnog dijela programa, zadužena je ova nevladina organizacija i Organizacije žena Riza. Maslinarsko društvo Boka i ove godine organizovaće dvodnevni Sajam masline i vina, 13. i 14. februara od 10 do 17, odnosno od 10 do 14 sati. Posjetioci će moći da uživaju u domaćim proizvodima, kao što su maslinovo ulje, konzervirana maslina, proizvodi na bazi ploda i od drveta masline, domaća vina, likere, med, kao i u degustaciji i ocjenjivanju maslinovog ulja raznih proizvođača.

Program Velike bokeške fešte otvoriće u petak, 12. februara, u 18 časova okrugli sto: "Maslina i znameniti Bijeljani", u čiju čast se svake godine zasadi po jedna maslina. Pored govornika, gosti večeri: djeca iz osnovnih škola i Doma za nezbrinutu djecu u Bijeloj, kao i djeca iz OŠ "Nikola Đurković" iz Radanovića.

U subotu će u 10 časova početi muzičko-zabavni program, uz cvjetni defile, Gradsku muziku, mažoretke, folklor i uz učešće djece iz Bijele. Slijedi Sajam masline i vina, promotivna izložba i degustacija proizvoda od masline, vina, a na kraju i ocjenjivanje maslinovog ulja. Biće organizovan skup maslinara o sa aktuelnim temama o problemima u maslinarstvu. Sajam masline i vina biće zatvoren u nedjelju, u 14 časova.

Izvor i foto: Boka News

Portal Analitika