Društvo

Nasilnici pjevaju i plaču da bi izbjegli kazne

Pojedine žrtve nasilja kada dođu u policiju očekuju da njihov slučaj preuzmu korpulentni inspektori i onda se iznenade kada zateknu ženu, priča uz osmijeh za Pobjedu inspektorka Ermila Hrvat, koja skoro 10 godina radi na slu čajevima nasilja u porodici.
Nasilnici pjevaju i plaču da bi izbjegli kazne
Portal AnalitikaIzvor

Ermilin rad nedavno je pohvalio Savjet za građansku kontrolu policije, koji je posebno bio zadovoljan na koji način je riješila jedan slučaj. Riječ je o predmetu u kojem je supruga više puta prijavljivala muža zbog fizičkog i psihičkog maltretiranja. Inicijativa Inspektorka je presjekla tu praksu tako što je predložila sudiji da nasilniku izrekne mjeru udaljenja iz stana, ali i kaznu zatvora.

- To je prihvaćeno i baš sam bila zadovoljna – priča Ermila. Objašnjava da inspektori imaju pravo da predlože sudiji mjeru sankcionisanja nasilnika, a da je ona do sada najčešće ispisivala udaljenja iz stana i zabranu približavanja žrtvi. Stotine slučajeva broji  sagovornica Pobjede, ali nikada neće zaboraviti jedan. Nevjenčana supruga je, kako se prisjeća, prijavila muža da je psihički zlostavlja, a kada je došao na razgovor sa inspektorkom Ermilom bio je pijan.

- Rekao mi je da svira gitaru i pitao me da li može da mi napiše pjesmu. Vjerovatno je mislio kako ću ga osloboditi ako to uradi, jer sam žena. Onda je počeo da mi pjeva. U tom trenutku je jedan kolega ušao u kancelariju i ništa mu nije bilo jasno što se tu dešava – priča naša sagovrnica uz osmijeh. Istog dana, kako kaže, stigla je prijava protiv muža koji je, takođe, zlostavljao ženu. On je počeo da plače tokom razgovora sa inspektorkom.

- I onda su kolege čitavog tog dana zbijali šale: ,,Šta se to de- šava kod tebe?“ – prisjeća se inspektorka Ermila. Priča da je sa nasilnicima najvažniji prvi kontakt, kako se postavite u komunikaciji sa njima. - Naučila sam lijepo da pričam i onda se nekako smire i steknu povjerenje. Dešava se da satima razgovaramo. Čak i cijelu noć. Mnogi se nakon priče kaju zbog toga što su povrijedili ženu – kaže naša sagovornica.

Opširnije u Pobjedi...

Portal Analitika