Abiznis

Raste broj banaka, a krediti sve skuplji

Crnogorske banke imaju mogućnost da povećaju kreditnu aktivnost i obore kamate. To pokazuje podatak da su u četvrtom kvartalu prošle godine domaći depoziti u bankama bili veći od kredita - kaže bankarski ombudsman dr Halil Kalač komentarišući relativno veliki broj banaka na malom crnogorskom tržištu i skupe kredite.
Raste broj banaka, a krediti sve skuplji
Portal AnalitikaIzvor

Na crnogorskom tržištu radi 14 banaka i šest mikrokreditnih finansijskih institucija. Očekuje se početak rada još jedne banke u ovoj godini.

- Gledano brojčano, to je veliki broj subjekata. Međutim, tražnja za kreditnim proizvodima je jako izražena, a postojeći kreditni proizvodi su skupi. Visoke kamatne stope i ostali troškovi korišćenja ovih bankarskih proizvoda čine ih znatno skupljim u odnosu na EU i neke ekonomije u našem okruženju – objašnjava Kalač.

Nema dileme, kaže on, da dolaskom novih banaka jača konkurencija koja treba da dovede do novog kvaliteta ponude.

- Intresovanje za otvaranje banaka u Crnoj Gori govori o vrlo stimulativnim uslovima za rad, mogućnostima dobrog poslovanja banaka. Stimulativni okvir za poslovanje banaka podrazumijeva dobru zakonsku regulativu, kao i mogućnost korišćenja domaćih sredstava za poslovanje – rekao je Kalač.

 

Opširnije u Pobjedi...

Portal Analitika