Svijet

Stoltenberg: Sjeverna Koreja drastično krši rezoluciju UN

Šef NATO-a Jens Stoltenberg danas je osudio sjevernokorejsko lansiranje rakete dugog dometa kao drastično kršenje pet rezolucija UN i zahtijevao od Pjongjanga da poštuje međunarodne zakone.
Stoltenberg: Sjeverna Koreja drastično krši rezoluciju UN
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

"Lansiranje predstavlja direktno kršenje pet rezolucija Savjeta bezbjednosti UN kojima se od Sjeverne Koreje traži da suspenduje sve aktivnosti vezane za njen program balističkih raketa, da ponovo slijedi svoje ranije preuzete obaveze iz moratorijuma na lansiranje raketa i da ne vrši dalja nuklearna testiranja ili probe balističke raketne tehnologije", navodi se u saopštenju Stoltenberga, prenosi AFP.

Generalni sekretar Alijanse dodao je da žestoko osuđuje lansiranje satelita kojem je prethodila nuklearna proba, 6. januara ove godine".

Svijet se danas ujedinio u osudi Sjeverne Koreje zbog lansiranja rakete dugog dometa sa satelitom, što su susjedi te zemlje i SAD oštro kritikovali kao pokušaj zabranjenog testiranja balističkih raketa, a Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija je sazvao hitan sastanak tim povodom.

Sjeverna Koreja je 6. januara saopštila da je uspješno izvela prvu probu hidrogenske bombe koja je mnogo snažnija od atomske bombe.

Južnokorejske i američke geološke službe su tada zabilježile seizmičke aktivnosti blizu sjevernokorejskog poligona za testiranje nuklearnog oružja, ali vijest iz Pjongjanga nije potvrđena iz drugih izvora.

Sjeverna Koreja sprovela je tri atomske probe koje koriste nuklearnu fisiju, 2006, 2009. i 2013. godine. Zbog tih proba, toj zemlji su uvedene međunarodne sankcije.

Do sada nijedna hidrogenska ili H-bomba nije upotrijebljena u ratne svrhe, ali su sprovedena nuklearna testiranja.

Ranijim rezolucijama UN Sjevernoj Koreji je naloženo da obustavi sve nuklearne aktivnosti i program proizvodnje balističih raketa.

Izvor i foto: blic.rs

Portal Analitika