Ostalo

50. Super Bol - Mening ili Njutn?

Jubilarni, 50. Super Bol, najveći spektakl američ- kog sporta, finale NFL lige američkog fudbala, u noći između nedjelje i ponedjeljka donijeće radost nekom od dvojice heroja sporta.
50. Super Bol - Mening ili Njutn?
Portal AnalitikaIzvor

Legendarni Pejton Mening, kvoterbek Denvera ili nasljednik Kem Njutn iz Karoline, ko je najbolji? Odgovor krije ,,Livajs“ stadion u Santa Klari, predgrađu San Franciska, a duel za vječnost zakazan je pola sata iza ponoći po našem vremenu.

Denver Bronkosi i Karolina Pantersi imaju priliku da zaokruže perfektnu sezonu, zakazan je duel trenutno dominantnih timova američkog fudbala. U fokusu je Mening, po mnogima najbolji igrač američkog fudbala u istoriji, petostruki MVP lige koji je do sada osvojio samo jednu titulu šampiona. Igra možda i posljednju sezonu karijere.

- Ne žalim ni za čim, srećan sam što sam dobio priliku i zahvalan sam saigračima na velikoj pobjedi nad šampionom Nju Inglandom u finalu konferencije. Pustite mene, gledajte tim, zajedno možemo do trona – kazao je Mening, koji do plej-ofa nije blistao.

Slavni as ni dalje ne želi da otkrije da li će prekinuti karijeru nakon finala, a vrlo je vjerovatno da će se to desiti ukoliko njegov klub osvoji titulu, jer Mening želi da se oprosti na najljepši način. Dobio je i ponudu bivšeg kluba Indijanapolis Koltsa da odigra još jednu sezonu, a definitivan odgovor znaće se u utorak.

Kem Njutn je kontroverzna figura, ,,brbljivac“ kojeg mnogi smatraju arogantnim. Mladi Karoline as ističe samo da je rijedak predstavnik tamnoputih igrača među kvoterbekovima na velikoj sceni i da nema šta da dokaže. Ima podršku tima koji je ostvario čak 17 pobjeda i samo jedan poraz u regularnom dijelu sezone, a kroz plejof se prošetao do Super Bola.

- Znam samo da dugujem veliko poštovanje Meningu, biću srećan ako ostvarim dio njegove karijere i uspjeha. Drugačiji sam, ličnosti su nam različite, ne upoređujte nas – kazao je Njutn.

Ono što je glavni adut njegovog tima ipak je skoro savršena odbrana i sposobnost napadačke linije da trčanjem, a ne pas-igrom, dođe do poena. Sa druge strane je Denverova defanziva koja je umnogome olakšala posao Meningu na putu do finala.

Konačno, Karolina je favorit, sa kvotom 1.45 na pobjedu u prosjeku na svjetskim online-kladionicama. Na pobjedu Denvera kvota je 2.8, ali u ovom sportu poznato je da favorit u Super Bolu rijetko pobjeđuje. Zagarantovana je nova epska borba, sa fokusom, skoro u potpunosti, na Njutna i Meninga.

ARENA, Pobjeda

Portal Analitika