Politika

Analitičari: Milić nadmudrio i vlast i opoziciju

Političkom platformom Socijalističke narodne partije SNP za ulazak parlamentarne opozicije u Vladu i organizovanje referenduma o članstvu u NATO "matirani" su i vlast i ostatak opozicije, posebno što je plebiscit o tom pitanju sada skoro sasvim izvjestan, ocijenili su politički analitičari.
Analitičari: Milić nadmudrio i vlast i opoziciju
Portal AnalitikaIzvor

Nakon sastanka Parlamentarnog dijaloga za slobodne i fer izbore, čak i premijer i šef DPS-a Milo Đukanović nije bio izričito protiv ideje SNP-a o organizovanju fer referenduma o članstvu u NATO-u, ističući da Ustav ne predviđa ali i ne zabranjuje njegovo održavanje.

Polazne osnove SNP-a za prevazilaženje političke krize predviđaju da nova vlada treba da ima samo jednog potpredsjednika koji će biti izabran na predlog subjekata koji nisu glasali za povjerenje Vladi. SNP zahtijeva istovremeno održavanje prvih narednih parlamentarnih izbora i referenduma o NATO-u, što je Đukanović prokomsntarisao riječima da "taj prijedlog treba racionalizovati".

Politički analitičar Boris Marić kaže za Dan da su stvoreni svi opozicioni uslovi potrebni da bi se došlo do sporazuma koji bi podrazumjevao izlaženje u susret stvaranju neophodnih pretpostavki za održavanje izbora sa punim legitimitetom.

Kazao je, međutim, da ne vjeruje da se opoziciona struktura može u cjelosti saglasiti sa zahtjsvom SNP-a jer neki od njih polaze sa potpuno različitih političkih platformi.

"Zanimljivo je, ipak, da Đukanović ovaj zahtjev nije odbio, naprotiv, uputio je na dorađivanjn ovog stava i dio prodedure koji se mora dssiti, ponut ratifikacije u državama članicama. Može se razmišljati i o tome da je Đukanoviću čak i politički oportuno da prihvati mogućnost referendumske odluke o članstvu u NATO, u odnosu na činjenicu da bi teško bilo zamisliti kampanju za NATO bez samog Đukanovića, rekao je Marić.

Po polaznim osnovama SNP-a, opozicionim partijama treba da pripadnu Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo finansija, Ministarstvo rada i socijalnog staranja, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo zdravlja, kao i Ministarstvo prosvjete i Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija. Nakon sastanka Parlamentarnog dijaloga u pstak, predsjednik SNP-a Srđan Milić rekao je da nema predloga koji je ušao u proceduru a da nije prihvatljiv.

Direktor Centra za politička istraživanja Božidar Čolaković rekao je da je, koliko se moglo zaključiti iz prvih reakcija, poslije sastanka na kome js SNP iznio platformu, premijer insistirao da odluka o članstvu u NATO bude donesena u sledećem sazivu parlamenta - dakle, poslije izbora.

Čolaković za Dan kaže da stav da bi odluku trebalo donijeti na rsferendumu dijeli nekoliko opozicionih partija učesnica u aktuelnim pregovorima.

"Zahtjev za raspisivanje referenduma jeste legitiman, pogotovo ako se ima u vidu duboka podijeljenost javnosti u odnosu na NATO integracije, ali ostaje pitanje koliko je i da li je vladajuća partija otvorena za postizanje kompromisa. Već su se mogla čuti obrazloženja koja se pozivaju na proces ratifikacije i vremenske rokove koji ne zavise od Crne Gore, što ne upućuje na zaključak da postoji visok stepen spremnosti za postizanje kompromisa", istakao je Čolaković.

Po njegovom sudu, i iz opozicionih redova se čuju disonantni tonovi na tu temu, kojima se upućuju zamjerke na taktičku opravdanost postavljanja pitanja referenduma o članstvu u NATO u ovom trenutku.

"Kakve će posljedice eventualni izostanak kompromisa po ovom nrsdlogu SNP-a imati po dalji tok pregovora i da li će biti kamen spoticanja za postizanje saglasnosti koja bi obavezivala sve učesnike u pregovorima ostaje da se vidi", zaključio je Čolaković.

Prema polaznim osnovama SNP-a za rješenje političke krize neophodno je u Skupštini usvojiti pravni akt o formiranju nove vlade Crne Gore.

Nova runda pregovora počinje sjutra

Uži tim Radne grupe za izgradnju povjerenja u izborni proces počinje rad sjutra, s ciljem da se do kraja iduće sedmice dođe do političkog sporazuma o vladi izbornog povjerenja. Uži tim činiće osam članova četiri iz vlasti i četiri iz opozicije, a moderator će biti predsjednik Skupštine i lider SDP-a Ranko Krivokapić. U ove razgovore, SDP će ući iz kvote opozicije, a ne vlasti. Predstavnici Demokratskog fronta, kao ni Demokratske Crne Gore, ne učestvuju u tim pregovorima.

Dan

Portal Analitika