Politika

Mitrić: Pitanje Skupštine se ne rješava sporazumom o povjerenju Vladi

Sporazum koji će URA, Demos i SDP ponuditi ostalim učesnicima u parlamentarnom dijalogu sam po sebi ne znači ništa dok se ne pretoči u neki pravni akt i ukoliko se ostale opozicione partije slože oko tog prijedloga. Skupština će morati da na osnovu njega usvoji neki zakon, ocijenio je u izjavi za Pobjedu pravnik Blagota Mitrić.
Mitrić: Pitanje Skupštine se ne rješava sporazumom o povjerenju Vladi
Portal AnalitikaIzvor

Podsjećanja radi, URA, Demos i SDP ponudile su ostalim učesnicima u paramentarnom dijalogu sporazum o vladi izbornog povjerenja, kojim traže ministarska mjesta u četiri resora, održavanje izbora 16. oktobra, kao i očuvanje rukovodeće strukture Skupštine. Mitrić ističe da je sa pravnog aspekta taj sporazum sporan jer se, kako je objasnio, kosi sa Ustavom. - Ne može se na taj način Vlada dopunjavati i davati se opoziciji ministarska mjesta, jer se to kosi sa Ustavom. Ne može se uspostaviti ni priznati vlast koja nije proizišla iz slobodne volje građana.

Po Ustavu, premijer ima pravo da zamijeni ministra, ali umjesto njega mora postaviti nekoga iz pobjedničke koalicije. Pošto nje nema više, onda to mora da bude neko iz DPS-a. Ali, sila Boga ne moli, to je što je – rekao je Mitrić u razgovoru za Pobjedu. On se osvrnuo i na dio tog sporazuma koji se odnosi na očuvanje aktuelne rukovodeće strukture Skupštine. - Ako su oni ponudili sporazum o vladi izbornog povjerenja, ne može se njime nikako rješavati pitanje rukovodstva Skupštine. To je volja parlamentarne većine – zaključio je Mitrić.

Pobjeda

Portal Analitika