Svijet

Ban Ki Mun: 34 grupe širom svijeta podržavaju Islamsku državu

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun je izjavio da su do sredine decembra 34 grupe širom svijeta proglasile lojalnost Islamskoj državi i dodao da će se taj broj tokom 2016. godine samo povećavati.
Ban Ki Mun: 34 grupe širom svijeta podržavaju Islamsku državu
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Ban je istakao da IS predstavlja "opasnost bez presedana", zbog svoje sposobnosti da uvjeri grupe iz čitavog svijeta poput Filipina, Uzbekistana, Pakistana, Libije i Nigerije da joj iskažu lojalnost, prenijela je agencija AP.

On je dodao i da bi članice UN trebalo da se pripreme na povećanje broja napada grupa povezanih sa IS, čiji članovi putuju u druge zemlje kako bi vršili napade i razvili svoju mrežu.

"Nedavno širenje sfere uticaja IS-a van zapadne i sjeverne Afrike, Bliskog Istoka i južne i jugoistočne Azije ukazuje na obim i brzinu kojom je opasnost narasla u samo 18 mjeseci", rekao je prvi čovjek UN-a.

Činjenica koja povećava prijetnju od IS je to što je to "najbogatija teroristička organizacija na svijetu", koja je 2015. godine od nafte i naftnih derivata zaradila, prema procjenama, 400 do 500 miliona dolara, uprkos embargu na trgovanje naftom sa tom organizacijom, iznio je Ban.

Prema podacima misije UN u Iraku, IS samo od poreza na ulaz cistjerni na teritoriju pod svojom kontrolom godišnje ubire gotovo milijardu dolara.

Džihadisti su prije manje od dvije godine zauzeli velika područja Iraka i Sirije i, uprkos međunarodnim naporima da budu poraženi, Ban navodi da je IS i dalje prisutna u obje te zemlje i nastavlja da se širi.

Portal Analitika