Politika

VLAHOVIĆ: Nećemo u vlast na sporedna vrata

Predsjednik Crnogorske demokratske unije Miodrag Vlahović kaže da, u rješavanju političke krize, Crnoj Gori nije potrebna varijanta "makedonskog" scenarija i da će dogovor političkih partija to potvrditi.
VLAHOVIĆ: Nećemo u vlast na sporedna vrata
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Vlahović je u intervjuu za Vikend novine naglasio da je greška što su u cijeli proces rješavanja političke krize u parlamentarnom dijalogu uključene i vanparlamentarne partije, i da ćemo posljedice toga tek osjetiti. On je naglasio da Cdu ne interesuje da, sada, “na mala vrata", uđe u Vladu.

Na pitanje koje su po njemu mane, a koje prednosti buduće Vlade, Vlahović je kazao:

- Da sačekamo prvo taj dogovor. Previše je tu detalja i mogućih komplikacija. Crnoj Gori je potrebna politička stabilnost i elementarna transparentnost političkog procesa koji treba da nas dovede do slobodnih i demokratskih izbora. Ne smijemo dovesti u pitanje naše članstvo u Alijansi, takođe. U cijeli proces je unijet nelegitimni i politički krajnje štetni element: u “parlamentarnom" dijalogu učestvuju i partije i udruženja građana koje nikad nijesu učestvovale na izborima. To je nedopustivo i krajnje problematično. Cdu je u više navrata upozoravala na tu situaciju. Posljedice ćemo tek trpjeti. Sada lideri novoformiranih partija i oni koji su promijenili stranke prozivaju, uzduž i poprijeko, one koji se s njima ne slažu kao neprincipijelne, nekorektne i nelegitimne. Tragikomično je da oni spočitavaju nekome nedosljednost i političku korupciju. Ali, imamo to što imamo i to će se održavati sve do izbora, sa ovim ili nekim drugim predsjednikom Skupštine. Crnoj Gori, dakle, nije potrebna domaća varijanta “makedonskog" scenarija. Vjerujem da će politički dogovor bar to potvrditi. To je suština, ostalo je ipak manje značajno - mišljenja je Vlahović.

Prijedlog Pozitivne Crne Gore o ulasku opozicije u Vladu predviđao je mogućnost da u nju uđu i vanparlamentarne stranke. Na pitanje smatra li da u njoj ima mjesta i za Cdu, Vlahović je kazao:

- Ne. Mi ne želimo da uđemo u vlast, niti u Skupštinu, na sporedna vrata. Sve u svoje pero, kako se to kaže. Upravo oni koji najviše oblijeću oko vlasti prozivaju druge da su “sateliti". Cdu ima jasnu poziciju i mi zaista mislimo to što zborimo. Učesnici razgovora i pregovora ne treba da zaborave izmjene izbornih pravila, na na čin koji su prepo ručili OEBS i Venecijanska komisija. Sudija izvjestilac u Ustavnom sudu Crne Gore je, koliko smo obaviješteni, već ustanovio i objasnio neustavnost mnogih odredbi i uslova koje postojeći izborni zakon propisuje. Novopečeni i staropečeni lideri, uključujući one koji se pretvaraju da su na čelu parlamentarnih partija i udruženja građana, bi bar to mogli da izmijene, sa ili bez odluke Ustavnog suda. Ne znamo što se tu čeka. U cijeloj priči, naravno, treba uzeti u obzir i one koji sa ulice ili iz Moskve šalju prijeteće poruke. Čini mi se da i stara i freška opozicija zaboravljaju da nijesu jedine. Ovi noviji se ponašaju kao da su i dalje na vlasti, što je naivno. Vrlo naivno - naveo je Vlahović.

Opširnije čitajte u Vikend novinama 

Portal Analitika