Društvo

UN: Virus zika moguć i u Crnoj Gori

Epidemija virusa koji kod beba izaziva ozbiljne komplikacije na ljeto bi mogla da pogodi Crnu Goru, Hrvatsku, Grčku, Italiju i druge destinacije popularne među turistima.
UN: Virus zika moguć i u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

Iz Ujedinjenih nacija stiže upozorenje za sve one koji planiraju da predstojeći godišnji odmor provedu na Mediteranu.

Glavnim prenosiocima zike dosad su smatrani komarci Aedes aegypti, koji se uglavnom mogu naći u Južnoj Americi i drugim tropskim krajevima. Međutim, u upozorenju UN navodi se da bi virus mogli da prenose i azijski tigrasti komarci (Aedes albopictus), koji žive u Južnoj Evropi.

“Hrvatska, Crna Gora, Grčka, Italija, Francuska, Slovenija i Španija bi ovog ljeta trebalo da primijene pojačane mjere opreza zbog opasnosti od širenja ove opake bolesti”, saopštio je Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti.

“Svaka evropska zemlja u kojoj žive komarci iz roda Aedes, nalazi se u opasnosti od epidemije. Početak ljeta i porast temperature dramatično će povećati rizik”,  objašnjava Žužana Jakab, regionalna direktorka Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu.

Centar za prevenciju i kontrolu bolesti objavio je spisak smjernica za umanjenje rizika od zike. Budući da vakcina ne postoji, najbolja zaštita je izbjegavanje ujeda komarca.

Iz Centra savjetuju nošenje odjeće dugih rukava, korišćenje repelenata za insekte i zaštitne mreže za prozore.

Bolest se razvija kod svake pete ujedene osobe. U tom slučaju treba piti dosta tečnosti i izbjegavati fizički napor. Kod svih pacijenata, osim kod trudnica, simptomi nestaju nakon najviše sedam dana.

Posljedice ovog virusa kod trudnica su: otežan razvoj ploda, ozbiljni neurološki problemi kod novorođenčeta.

Kako savjetuju, trudnice bi trebale da izbjegavaju rizična područja i da odmah  po povratku sa putovanja pođu na ultrazvučni pregled.

Posljedice kod žena su:temperatura i osip, koji traju do sedam dana.

Kao mjere opreza stručnjaci savjetuju uzdržavanje od nezaštićenog seksa u rizičnim područjima zbog mogućnosti trudnoće i prenošenja virusa.

Iste posljedice virusa i mjere opreza važe i za muškarce.

(Blic)

Portal Analitika