Protokol

SBUTEGA: Ljubav prema slobodi omogućila obnavljanje nezavisnosti Crne Gore

Crna Gora je jedna od najmlađih država u Evropi i na svijetu, ali istovremano i jedna od najstarijih, budući da je prva nezavisna crnogorska država Duklja osnovna 1042. godine, prije skoro jednog milenijuma, kazao je ambasador Crne Gore u Italiji Antun Sbutega.
SBUTEGA: Ljubav prema slobodi omogućila obnavljanje nezavisnosti Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi u saopštenju iz Ministarstva vanjskih poslova, on je sinoć govorio na svečanosti kojom je sinoć u Teatru "Vile Torlonija" obilježena decenija od obnove državnosti Crne Gore.

- Građani Crne Gore su 2006. godine peti put stvorili nezavisnu državu, prvi put na miran i demokratski način, referendumom. Ljubav prema slobodi i nezavisnosti, duboko ukorijenjena u narodu Crne Gore omogućila je da se naša država obnavlja - dodao je on.

Ambasador Sbutega je, podsjetivši na složenost Crne Gore po svom etničkom, vjerskom i kulturnom sastavu, dalje kazao da je "i pored toga, naša država, uspjela da sačuva mir i toleranaciju i u vrijeme velikih iskušenja".

Ambasada Crne Gore u Republici Italiji, u saradnji sa Ambasadom Crne Gore pri Svetoj Stolici i uz pomoć Ministarstva kulture Crne Gore i Turističke organizacije Kotor, organizovale su koncert mladih crnogorskih muzičarki, pijanistkinje Vladane Perović i gitaristkinje Nađe Janković

Njihov nastup prvi je u nizu kulturnih manifestacija, koncerata, izložbi i naučnih skupova kojim je u Italiji i Vatikanu otpočela proslava obilježavanja desete godišnjice obnavljanja nezavisnosti Crne Gore. Među publikom koja je ispratila koncert bili su članovi diplomatskog kora u Italiji i pri Svetoj Stolici, predstavnici italijanskih i vatikanskih institucija, ljubitelji muzike i prijatelji Crne Gore, te članovi crnogorske dijaspore i studenti iz Rima.

Portal Analitika