Svijet

ASANŽ: UN su mi dale slobodu, to moraju da urade i Britanija i Švedska

Želio bih da vam se zahvalim i da kažem da mi nedostaje porodica. I želio bih da ovo danas bude prava pobjeda koja je donijela osmijeh na moje i lice mnogih drugih, kazao je osnivač Vikiliksa (WikiLeaks) Džulijan Asanž svom današnjem obraćanju.
ASANŽ: UN su mi dale slobodu, to moraju da urade i Britanija i Švedska
Portal AnalitikaIzvor

- Zatvaranje bez zakonitih osnova danas je proglašeno nezakonitim i smatram da sam ovom odlukom oslobođen - dodao je.

On se putem video-linka iz Ambasade Ekvadora u Londonu obratio novinarima povodom odluke radne grupe Ujedinjenih nacija da je njegovo pritvaranja nelegalno, i kojom je od Velike Britanije i Švedske traženo da se završi sudski i policijski progon Asanža.

Uz zahvalnost UN-u što su donijeli takvu "presudu", on je dodao kako će takva odluka pomoći u slučaju njegovog oslobađanja, ali će imati i poseban značaj za sva "neosnovana zatvaranja".

- Ako Velika Britanija i Švedska nastave da sabotiraju zaključke radne grupe UN-a, osjetiće diplomatski pritisak. Mi smo izvojevali pobjedu i dobili zakonitu odluku u ovom slučaju - dodao je Asanž, koji je precizirao kako je radna grupa UN-a "tijelo čije su odluke iznad zakona pojedinih država".

Osnivač Vikiliksa se već tri i po godine nalazi u Ambasadi Ekvadora u Londonu kako bi izbjegao ekstradiciju iz Velike Britanije u Švedsku, gdje treba da bude saslušan zbog navodnih seksualnog napada. No, kako Asanž ističe, njegov pravi strah je da će odmah biti predat SAD-u gdje bi mu se sudilo zbog objavljivanja povjerljivih informacija o korupciji i štetnim aktivnostima koje je vlada SAD sprovodila proteklih decenija.

Ranije danas, zvaničnici vlada Velike Britanije i Švedske kratko su izjavili da su odluke UN-a za njih neprihvatljive, pa čak i "nevjerovatno neozbiljne".

Foto: theguardian.com/AP

Portal Analitika