Politika

Franović: Kotor inficiran virusom budvanizacije

Odnosom prema naselju Plagenti možemo konstatovati da je Kotor inficiran virusom budvanizacije, te se postavlja logično pitanje da li će odgovorni pronaći adekvatan lijek u interesu građana i države ili će i dalje širiti interese bogatih pojedinaca i oslobađati ih odgovornosti, izjavila je sekretar OO Kotor i članica predsjedništva Pozitivne Svetlana Franović.
Franović: Kotor inficiran virusom budvanizacije
Portal AnalitikaIzvor

“Na zahtjeve i urgencije Pozitivne Crne Gore konačno je odgovorilo Ministarstvo finansija koje je i zaduženo za upravni nadzor rada Uprave za nekretnine. Iz odgovora se vidi da gradjani naselja Plagenti imaju razloga za brigu. Odluke Privrednog suda poslužile su kao osnov za promjenu vlasnika i diobu parcele 1995/1. Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa Crne Gore je podnio inicijativu Vrhovnom državnom tužiocu za podizanje zahtjeva za zaštitu zakonitosti zbog bitnih povreda odredba pravila postupka. Naime, u slučaju Plagenti nije prodata imovina Jugooceanije već državna imovina, na što ukazuje Zemljišno knjižni izvod  za ZU 871 KO Dobrota I od 26.09.1988. godine iz koga proizilazi da je čestica 2263/1 koja odgovara spornoj kat.parceli , bila upisana kao društvena svojina.  Parcela 1995/1 nije bila upisana kao svojina AD Jugooceanije već samo sa pravom korišćenja. Imperativni propisi ukazuju da je u konkretnom slučaju došlo do nezakonitog raspolaganja društvenom-državnom imovinom pa je VDT podnio zahtjev za zaštitu zakonitosti protiv rješenja Privrednog suda Crne Gore I .br.43/15 od 22.04.2015 godine. Odgovor na pitanje ko je napravio procjenu vrijednosti m2 pa je 440 m2 na morskoj obali prodato samo za 30.000,00 eura nijesmo dobili”, navela je Franović u izjavi dostavljenoj Portalu Analitika.

Napominje da je stavljena zabrana prava raspolaganja na dijelu parcele od 620 m2 koja predstavlja parking prostor za zgrade koje se nalaze na susjednim parcelama.

“Ovo jasno ukazuje da se nastavlja sa nezakonitim prodajama i izdvajanjima parcela kao I da Uprava za nekretnine donosi rješenja o promjeni vlasnika ne vodeći računa da sporna parcela predstavlja državnu imovinu. PCG je uputila dopis Zaštitniku imovinsko pravnih interesa Crne Gore i Upravi za nekretnine kao i područnoj jedinici Kotor sa pitanjem šta će  preduzeti da se zaustavi prodaja državne imovine suprotno imperativnim norma i kako će zaštititi interese građana naselja Plagenti. Na kraju možemo konstatovati  da  je Kotor inficiran virusom budvanizacije pa se pitamo da li će odgovorni  pronaći adekvatan lijek u interesu gradjana i države ili i dalje širiti interese bogatih pojedinaca i biti oslobodjeni odgovornosti”, zaključila je Franović.  

Portal Analitika