Region

U Hrvatskoj sve više nestale djece izbjeglica

Grupa stručnjaka Savjeta Evrope (SE) za suzbijanje trgovine ljudima objavila je najnoviji izvještaj o Hrvatskoj, u kojem se navodi zabrinutost zbog sve većeg broja nestale djece među izbjeglicama i pozivaju vlasti u Zagrebu da preduzme mjere za sprječavanje takvih slučajeva.
U Hrvatskoj sve više nestale djece izbjeglica
Portal AnalitikaIzvor

Tu poruku je, piše Jutarnji list, zvaničnom Zagrebu poslao i generalni sekretar SE Torbjorn Jagland.

Grupa stručnjaka SE, poznata kao GRETA, u izvještaju je pozdravila neke mjere koje se preduzimaju, poput usvajanja zakona, osposobljavanja službenika, podizanja svijesti u školama o trgovini ljudima i nacionalnu strategiju o suzbijanju siromaštva i socijalne isključivosti.

GRETA upozorava i na neka pitanja za čije rješenje treba dodatni napor.

"S obzirom na nedavne izvještaje o velikom broju dečjih izbjeglica bez pratnje koja nestaju, identifikacija djece koja su žrtve trgovine ljudima postala je prioritet za cijelu Evropu", rekao je Jagland.

Među problemima koje je, kako se navodi, u Hrvatskoj identifikovala grupa stručnjaka SE-a i koji su obuhvaćeni u poslednjem izvještaju, treba identifikovati moguće žrtve među sve većim brojem neregularnih migranata, tražitelja azila i maloljetnika bez pratnje.

U izvještaju se izražava zabrinutost zbog sve učestalijih nestanaka djece iz izbjegličkih centara i poziva Hrvatsku da učini napor kako bi se spriječili takvi incidenti.

Ocjenjuje se da u Hrvatskoj raste broj žrtava trgovine ljudima, pogotovo žena i devojaka koje su često žrtve prisilne prostitucije na jadranskoj obali za turističke sezone, ali i žrtve koje se izrabljuju za rad u poljoprivredi ili građevini.

 

 

Portal Analitika