Svijet

Za Siriju prikupljeno više od deset milijardi dolara

Na Donatorskoj konferenciji za Siriju, na kojoj su danas učestvovali predstavnici više od 70 zemalja i organizacija, prikupljeno je više od deset milijardi USD, objavio je britanski premijer Dejvid Kameron.
Za Siriju prikupljeno više od deset milijardi dolara
Portal AnalitikaIzvor

On je kazao da je obezbijeđeno šest milijardi USD za ovu, i još pet milijardi dolara za period do 2020. godine, prenosi Rojters.

"Današnje dostignuće nije rješenje krize, još uvijek treba da vidimo političku tranziciju. Ali sa današnjim obećanjima, naša poruka ljudima u Siriji i regionu je jasna - stajaćemo uz vas i podržati vas sve dok bude potrebno", poručio je Kameron.

Generalni sekreter Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki Mun istakao je da međunarodna zajednica nikad nije prikupila toliko novca u samo jednom danu za samo jednu krizu.

"Sirijcima ne treba samo hrana danas, treba im i nada za sjutra", rekao je Ban na konferenciji.

Evropska unija i njene članice obećale su da će u ovoj godini pomoći Siriji sa više od tri milijarde EUR, čime je Unija postala jedan od najvećih donatora, najavio je predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk.

Njemačka je navela da će do 2018. izdvojiti 2,3 milijarde EUR, samo ove godine 1,1 milijardu, dok će Italija izdvojiti 400 miliona USD u naredne tri godine.

Ministar spoljnih poslova Francuske Loran Fabijus najavio je da će Pariz opredijeliti milijardu EUR u periodu do 2018. godine.

Kameron je rekao da će Britanija obezbediti 1,75 milijardi USD čime će ukupan doprinos Londona iznositi 3,3 milijarade USD.

Švedska će izdvojiti 200 miliona USD u narednih pet godina, Danska 100 miliona, a Holandija 125 miliona.

Ujedinjeni Arapski Emirati izdvajaju 137 miliona, a Saudijska Arabija 100 miliona USD.

Svjetska banka planira donacije u visini od 20 milijardi USD u narednih pet godina, a za ovu godinu Japan planira pomoć od 350 miliona USD.

SAD će izdvojiti dodatnih 890 miliona dolara za pomoć sirijskim izbjeglicama i za migraciju stanovništva unutar i oko Sirije, saopštio je američki državni sekretar Džon Keri.

Prema njegovim riječima, od 890 miliona dolara dodatne pomoći, 600 miliona biće direktna humanitarna pomoć u hrani, vodi, skloništima i medicinskoj pomoći milionima ljudi u Siriji i regionu.

"Preostalih 290 miliona dolara otići će direktno za podršku obrazovanju 300 hiljada mladih Sirijaca u Jordanu i Libanu", naveo je Keri, ističući da su do sada SAD izdvojile više od 4,5 milijardi USD za pomoć sirijskim izbjeglicama i za selidbu osoba unutar i oko Sirije.

Prema procenama UN, oko šest miliona Sirijaca je interno raseljeno u toj zemlji, a oko četiri miliona su otišle kao izbjeglice.

 

Portal Analitika