Svijet

Kim Džong Un priznao da imaju problem korupcije

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un predsjedavao je danas sastanku visokih državnih funkcionera posvećenom korupciji i zloupotrebi vlasti od strane funkcionera vladajuće partije, javili su sjevernokorejski državni mediji.
Kim Džong Un priznao da imaju problem korupcije
Portal AnalitikaIzvor

Na sastanku je utvrđen niz pitanja kojima treba posvetiti hitnu pažnju, javila je zvanična agencija KCNA, što je neuobičajeno priznanje da postoji problem unutar Radničke partije Kritikovana je, kako se navodi, prije svega praksa traženja privilegija, zloupotreba autoriteta, zloupotreba vlasti i birokratija unutar stranke.

Prema sjevernokorejskoj agenciji, predložena su i rješenja kako da se prevaziđu ti problemi, prenosi francuska agencija.

Sastanku su prisustvovali članovi Centralnog komiteta Radničke paritje, kao i članovi komiteta za vojna pitanja, a Kim je otvorio sastanak i održao završno izlaganje.

Koreja je prošle godine bila zajedno sa Somalijom najgore rangirana zemlja po godišnjem Indeksu percepcirane korupcije koji objavljuje Transparensi internešenel.

Korupcija je, kako se vjeruje, raširena u gotovo svim slojevima sjevernokorejskog društva, gdje je često potrebno davati mito za sve, od napredovanja u karijeri do nabavke osnovnih namirnica i ljekova.

Sjevernokorejski mediji se time rijetko bave, semo u pojedinačnim slučajevima kao što je bilo smjenjivanje Kimovog ujaka Jang Song-Teka 2013. godine kada je Jang opisivan kao korumpirani ženskaroš koji se drogira i gradi sopstvenu frakciju u vladajućoj stranci.

Portal Analitika