Region

MOBING U SPC: Vladika ponižavao sveštenika

Vladika banatski Nikanor zlostavljao je na radu sveštenika svoje eparhije protojereja Tomislava Živkovića, paroha iz Omoljice kod Pančeva, pišu "Novosti".
MOBING U SPC: Vladika ponižavao sveštenika
Portal AnalitikaIzvor

Da je episkop banatski, čije je svjetovno ime Veljko Bogunović, mobingovao potčinjenog sveštenika utvrdio je prije nedjelju dana Viši sud u Pančevu. Sudija Olga Bukvić donijela je presudu kojom je u cjelosti usvojila tužbeni zahtjev sveštenika Živkovića i Nikanoru zabranila ovakvo ponašanje ubuduće. Vladici banatskom ostavljen je rok od osam dana za žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Presudom za mobing okončan je sudski postupak nezabilježen u crkvenom životu - da sveštenik pred građanskim sudom tuži svog vladiku i dobije odluku u svoju korist. Da savije tabak protojerej se odlučio posle niza prijetnji i uvreda koje mu je prošle godine uputio vladika Nikanor.

Episkop je omoljičkom parohu prijetio saslušavanjem, premještajem na drugo mjesto službovanja, otkazom, a nazivao ga je "lažovčinom", "kokoškom", govorio mu da se "izdaje za Tomu Filu" (poznatog beogradskog advokata, prim. aut.), "glumi pravnika", i "ima kokošiji mozak".

- Vladika mi je, protivno Ustavu SPC i predviđenoj crkvenosudskoj proceduri, oduzeo čin protojereja i protonamjesnika i degradirao me na najniži čin - jereja - kaže Živković. - Oduzeo mi je parohiju, skinuo me sa socijalnog i penzijskog osiguranja i kaznio me zabranom sveštenodejstva, što je u nadležnosti samo Crkvenog suda. Vrhunac torture bio je njegov pokušaj da me sa porodicom izbaci iz službenog crkvenog stana u Omoljici.

Živković objašnjava da je seriju Nikanorovih napada izazvao dopis njegovog kolege, takođe sveštenika, koji ga je prijavio vladici uz optužbe da radi na njegovoj smjeni. Oktobra prošle godine pozvan je zato na razgovor u Vladičanski dvor u Vršcu.

- Dok sam saslušavan, vladika je bio pod dejstvom aklohola, psovao me i prijetio - tvrdi Živković. - Bio je agresivan, vrijeđao je moju suprugu, a prijetila je opasnost da se sa mnom i fizički obračuna. U lice mi je rekao da dok je on živ neću biti sveštenik u Banatskoj eparhiji. Od stresa mi je skočio krvni pritisak i završio sam na liječenju u pančevačkoj bolnici, gdje se i danas liječim.

Bivši omoljički paroh kaže da je o cijelom slučaju izvjestio patrijarha Irineja i Sinod. Živković će tužiti Nikanora sudu i za naknadu štete, a novac uplatiti bolnici u Pančevu.

Sagovornik "Novosti" kaže i da njegov slučaj nije jedini primjer samovolje i bahatosti vladike banatskog Nikanora. Na njegovoj meti, pored Omoljice, našli su se i pojedini sveštenici iz Stajićeva, Žitišta, Banatskog Dvora... Oni su, navodno, zaplašeni i u strahu od posljedica ne žele da mu se suprotstave niti da zlostavljanje prijave crkvenim i državnim organima. (Novosti)

Portal Analitika